maj 10, 2021 - 5:57 f m
Han har deltagit i elva Paralympics, slagit världsrekord och hjälpt till att starta en idrott som i dag är given på det vinterparalympiska programmet.
Rolf ”Rullstolsfantomen” Johansson är en av parasportens giganter och förra året släppte han sin självbetitlade bok.
I dag är Rolf Johansson 76 år och pensionär. Jag ringer till honom för att prata om hans självbiografiska bok som lanserades sommaren 2020. Under samtalet märks det att han bär på många minnen och fantastiska historier från sina år som aktiv.
Om detta – och mer därtill – handlar boken ”Rolf Johansson ’Rullstolsfantomen’: ta aldrig ut en seger i förskott”.
– När jag träffade några gamla kompisar berättade jag om mitt liv som idrottare. De tyckte att det lät spännande och sa att jag måste skriva en bok om allt jag upplevt, säger Rolf Johansson.
Första utkastet kom till redan för 15 år sedan. Då innehöll boken inte några bilder. På senare tid har han lagt till bilder och i den tryckta versionen finns över 250 stycken, varav många paraidrottshistoriska.
– 15 år senare blev det en färdig bok och det känns helt fantastiskt. Jag är jävligt nöjd med slutresultatet och har fått jättemycket beröm. Folk har skrivit och ringt. En person som jag inte träffat på 57 år ringde och tackade. Det är kul att få positiv respons på allt jobb man gjort.
I boken får läsaren följa Rolfs resa genom livet. Han skildrar till exempel livet som poliodrabbad och sin framgångsrika idrottskarriär. Bland annat tar han upp det som han kallar för storhetstiden inom svensk parasport, det vill säga 1970- och 1980-talet.
– Det började egentligen redan 1969, samma år som förbundet bildades, säger Rolf och berättar att han då togs ut till det första svenska landslaget i rullstolsbasket.
Då Sverige inte hade några anmälda i friidrottsgrenarna på tävlingen fick basketlaget förfrågan om de ville efteranmäla sig till fyra gånger hundra meter.
Det ville man och Rolf blev uttagen att köra den sista sträckan.
Sverige tog sig skrällartat till final där man ställdes mot Frankrike och England. När det var Rolfs tur låg Sverige ”hjälplöst” sist.
– Men jag höll nästan på att köra upp Sverige till seger. Frankrike vann med nöd och näppe. Vi tog silver och det var en jätteöverraskning.
Därefter fortsatta framgångarna. Rolf har tävlat i fem idrotter och deltagit i elva Paralympics. Han har tagit ett antal medaljer i stora mästerskap, slagit världsrekord på 100 meter rullstol flera gånger och fått smeknamnet ”Rullstolsfantomen” av kvällstidningen Expressen.
“Vintern 1963-1964 började vi lira kälkhockey på Drevviken vid Sköndal (i södra Stockholm). I dag har idrotten spridit sig över hela världen.”
Rolf Johansson
Han är också en av dem som startade kälkhockeyn (i dag paraishockey) i Sverige och världen.
– Vintern 1963-1964 började vi lira kälkhockey på Drevviken vid Sköndal (i södra Stockholm). I dag har idrotten spridit sig över hela världen, säger han.
1994 blev idrotten en officiell gren på vinterparalympics.
– Det känns helt fantastiskt faktiskt.
Den 189 sidor långa boken är full med paraidrottshistoriska minnen och Rolf kallar boken för ett testamente.
– Det är lite grann som ett testamente över vad jag har varit med om och uträttat.
– Rullstolsidrotten i dag är nästan spårlöst försvunnen. Därför ville jag skriva boken. Det är också för mina barn och barnbarns skull. Att de ska få se vad deras morfar har gjort – och för att historien glöms bort så fort. Sverige var en jättenation på 1970- och 1980-talet när det gällde rullstolsidrott. Vi var en världsledande nation. Det var också därför jag ville skriva så att man i framtiden, när arkeologer gräver fram den här, så får de se hur det var en gång i tiden. Jag hoppas även att den inspirera andra att börja och satsa på idrott.
”Rolf Johansson ’Rullstolsfantomen’: ta aldrig ut en seger i förskott” är utgiven av förlaget Vulkan och går att köpa genom att höra av sig till rolfjsson@hotmail.com.