februari 24, 2022 - 7:00 f m

Ronny Persson: ”Vi är ett jobbigt lag att möta”

24 år efter sitt första Paralympics och 20 år efter trippeln i Salt Lake City går Ronny Perssons in i sitt femte spel. Peking har varit målet från start. 
– Jag ställde faktiskt in siktet på Kina för tio år sedan. Jag tänkte att det kommer ta den tiden innan jag är riktigt bra. 

Ronny Persson gjorde sitt första Paralympics i Nagano, Japan, och skrällde ­genom att ta brons i störtlopp i sitski­klassen LW10. I Salt Lake City fyra år ­senare tog Persson medalj i samtliga alpina discipliner: silver i slalom, storslalom och super-G samt brons i störtlopp. 

Efter ett skadedrabbat 2005 gjorde Persson comeback med siktet på Turin, men den alpina karriären tog slut bara veckor innan spelen efter att han drabbats av blodförgiftning. I stället för ett tredje spel blev det flera år utan parasport på högsta ­internationella nivå. Vändningen kom 2012 när Persson blev övertygad att testa curling med ­kollegan Jalle Jungnell, som var ­skipper för Sverige i Sotji 2014. Han fastnade för idrotten som nu har han tagit honom hela vägen till Peking.

­­–Jag ställde faktiskt in siktet på Kina för tio år sedan. Jag tänkte att det kommer ta den tiden innan jag är riktigt bra. Att jag ­råkade hamna i Pyeongchang 2018 var mer en bonus på vägen.

Persson har inte lämnat mycket åt slumpen för att ta sig till eliten i en annan idrott.

­­– Jag funderar alltid på hela paketet. Om jag tränar blir jag bra till 80 procent, rullstolen betyder fem procent, sticken tre, lilla grejen till stenen tre och mental träning tre. Ökar jag några procent här och där blir jag bara bättre. Om du inte tänker på alla detaljer når du inte 100 procent, din fulla potential.

Detaljtänket finns även i landslaget. 

– Vi är ett jobbigt lag att möta för vi ­sumpar väldigt få stenar i dag. Vi har ­varit extremt analytiska, varit inne och pillat på varenda liten detalj och tränat som fan på den detaljen innan vi gått vidare till nästa. Det har gjort att vi är så bra som vi är nu.

>>Läs mer om den svenska truppen till Paralympics i Peking<<

Nyhetsarkiv