april 2, 2019 - 9:00 e m

Psykkriget i Vinnarskallar: ”Jag var tvungen”

Mentalt knep bakom Aron Anderssons och Marit Sundins heta duell under tisdagens tävling i Vinnarskallar. “Håll käften kände jag”.

Aron Andersson har en mental styrka utöver det vanliga. Han har gång på gång visat det under sina otroliga äventyr och lopp som han genomfört. Bland annat har han simmat i 37 kilometer i 13 timmar från Sverige till Åland.

Under tisdagens kamp i Vinnarskallar plockade han ännu en gång fram sina mentala förmågor. Deltagarna utmanades i att hänga så länge som möjligt i två ringar. Och det skulle visa sig vara det mentala spelet som fällde avgörandet.
– Jag visste innan att Marit var min största konkurrent så jag kände att jag var tvungen att göra något åt det, säger Aron Andersson.

Under programmet kan man se att han under tävlingen hela tiden har ett leende på läpparna och pratar med en positiv ton till Marit. Något som såklart inte var en slump.
–Jag hänger och ler. De andra hänger och är superfokuserade och alvarliga. Det finns forskningsstudier som bevisar att leende och skratt ger dig ett endorfinpåslag som ger mindre stressreaktioner vilket gör att du upplever mindre smärta.

Tillslut tvingades Marit att ge sig till Arons stora glädje och Marits stora besvikelse.
– Han nådde mig i slutet tyvärr, då var jag lite förbannad. Jag tycker det är dålig tävlingsapproache, det va lite det jag kände liksom håll käft jag skulle inte gjort så mot dig liksom. Men är man feg så är man, sa hon i programmet.

När vi frågar Aron om känslorna från programmet säger han såhär:
– Marit blev förbannad men jag tror det var lugnt sen i alla fall. Vi är ju vinnarskallar allihopa så det är klart att hon inte blev glad.

Vad tar du med dig från programmet?
Att få perspektiv från andra men också att jag lärde mig mycket om mig själv under tiden som vi gjorde inspelningarna.

Hur menar du?
– Det var intensiva tävlingsdagar med många tävlingar där ens mentala förmåga ställdes på prov. Det handlar om att sätta sig själv i det mentala tillståndet man vill vara i. Man har hela tiden en inre röst som pratar till en och jag tror det handlar om att kunna kontrollera den. Ställa frågor till den och fundera på vad man väljer att fokusera på.

Se psykkriget här:

 


Läs mer:

Svettig duell i första elimineringen

Ebba Einarsson berättar sin livshistoria

Ebba Einarsson om att vara med i Vinnarskallar

Watz tog ut sig fullständigt – fördes med ambulans till sjukhus

Nyhetsarkiv