maj 29, 2019 - 9:53 f m
Stockholm Handelskammare bjöd under tisdagen in till ett seminarium med OS och Paralympics-fokus. Det var fullsatt i salen och många ville veta mer om hur ett vinterspel skulle kunna användas som en språngbräda för hållbar utveckling.
Med bland talarna fanns Anna König Jerlmyr, finansborgarråd i Stockholms stad (M) och Karin Wanngård, oppositionsborgarråd Stockholms stad (S).
Två politiker som till vardags står en bit ifrån varandra i en del politiska frågor, men som enas i ett ja, när de får frågan om de är positiva till Sveriges ansökan om att få arrangera vinter-OS och Paralympics 2026.
– Det har blivit en stor fördel nu med Agenda 2020, just när det gäller hållbarhet. Det är ett styrkebesked, både för OS men också för Stockholm att få vara med i de här sammanhangen. Vi skulle ha stora möjligheter här i Sverige att kunna visa upp nya innovationer på det här området om Sverige tilldelas vinter-OS och Paralympics 2026, säger König Jerlmyr och fortsätter:
– Om vi får ett OS till Sverige ska vi säkerställa att det kommer att bli väldigt bra och det är något alla ska känna sig trygga med. Då är det viktigt att vi gör det tillsammans. Vi behöver stå sida vid sida när vi tar emot beskedet och får vi OS och Paralympics, kommer vi se till att det blir väldigt bra. Då måste vi vara med operativa och säkerställa att det vi säger också kommer till handling.
Karin Wanngård, som precis som Anna König Jerlmyr kommer att vara på plats i Lausanne under den avgörande omröstningen den 24 juni, är inne på samma spår.
– Jag är en stor OS-entusiast. När det handlar om vinter-OS och Paralympics är jag övertygad om att Stockholm kommer att kunna arrangera det här på ett jättebra sätt. Vi har många utav de arenor som behövs, även om vi behöver göra några komplement eftersom att vi gärna vill ha längdskidåkningen och skidskyttet i Stockholm.
– Med de fantastiska backar som finns i Åre och hoppbacken i Falun kommer det att bli fantastiska spel också i samarbete med Lettland. Jag ser förutsättningarna för alla fantastiska idrottsutövare, för våra ungdomar att få se sina idoler och att också själva vilja utöva mera sport. Det är också en stor möjlighet till arbete och för integration och vi vet att vi kan arrangera de här spelen på absolut bästa sätt. Jag kommer att vara på plats i Lausanne och verkligen heja fram Stockholm som OS-stad.
Politikerna får chansen att avsluta innan seminariet är över. Wanngård nämner då en bra poäng kring en annan fråga som varit omtalad en längre tid och det är den kring snön i Stockholm. Hur blir det med den under ett vinter-OS och Paralympics?
– Det skulle kännas mycket bättre att vi producerar den snö vi behöver på ett klimatmässigt hållbart sätt och lägger ut den där vi vill ha den. Det är mycket bättre än att vi parallellt med ett vinter-OS också ska ha ett snökaos i Stockholm, säger Wanngård.
Även Anna König Jerlmyr lyfter avslutningsvis fram en viktig del i Sveriges ansökan om att få arrangera vinter-OS och Paralympics.
– Jag tror att Paralympics skulle möjliggöra för fler unga med funktionsnedsättningar att få prova på fler vintersporter. Det är inte helt enkelt i dag, oavsett om du har osynliga funktionsnedsättningar eller fysiska. Det här skulle kunna möjliggöra för fler unga att bli inkluderade på riktigt.