november 29, 2021 - 2:07 e m

Philip Jönsson om Jerringpriset och Bragdguldet: “Något man inte ens kunnat drömma om”

Det har varit ett osannolikt halvår för sportskytten Philip Jönsson. Eller snarare ett och ett halvt år. Från isolering under pandemin till guld i Tokyo och nu nominering till Jerringpriset och kandidat för Bragdguldet.
— Det är väldigt stor verkligen. Det är något man inte ens kunnat drömma om säger Philip Jönsson.

Guldet i 10 meter stående luftgevär (SH2) var Sveriges första medalj i Tokyo och enda guld från spelen. Nu är det en stor anledning till Philip Jönssons chans att vinna både Jerringpriset och Bragdguldet.

— Alltså i och med att det är Parasport så hade jag aldrig trott i de banorna, nej nej absolut inte – att det skulle kunna bli så stort att man även får vara med och fajtas om de här två priserna också, det är väldigt stor verkligen. Det är något man inte ens kunnat drömma om, säger Philip kring frågan om han trott att prestationen i Tokyo skulle landa honom nomineringar till de två största idrottspriserna i Sverige.

Jerringpriset delas ut av Radiosporten, i minne av sportjournalisten Sven Jerring, och det är 13 nominerade som ska röstas fram till topp åtta av svenska folket. Sedan avgörs det med en ny röstningsomgång mellan finalisterna där allt avgörs på Idrottsgalan den 17 januari. Och dit vill Jönsson ta sig.

— Min målsättning är ju att i alla fall komma till topp åtta, om man kan ha ett mål med ett sånt pris där alla ska röstas fram… Men det är var jag hoppas på i alla fall.

Att även få gå på Idrottsgalan lockar och det skulle bli första i karriären för 27-åringen från Mariestad.

— Jag vill mycket gärna komma dit, jag har ju följt det på TV tidigare och det ser väldigt häftigt ut. Sen gillar jag ju galor också så det skulle passa mig jättebra faktiskt. Jag gillar när det är lite festligheter och sådana saker. Jag tycker det är kul att mingla omkring bland folk och allt.

Den andra utmärkelsen Jönsson är kandidat till är Svenska Dagbladets Bragdguldet, som även det delas ut under Idrottsgalan och som ges till ”årets främsta svenska idrottsbragd”. Och prestationen som ledde till både Paralympiskt rekord och guld i Tokyo var minst sagt en bragd från Jönsson.

SÅ HÄR RÖSTAR DU PÅ JERRINGPRISET:

TELEFON: Ring, 099-321 08. (Går att ringa flera gånger, varje telefonsamtal kostar 9,90 kronor).
INTERNET: Klicka på din favorit (Philip Jönsson) på Radiosportens hemsida. För att komma dit klicka HÄR (gratis).
APP: Via SVTs DUO-app kan man också lägga sin röst, maxantalet är 3 röster. Klicka HÄR för att hitta appen (gratis).

Uppoffringarna bakom guldet

För att sätta Philips bedrift från Tokyo i ett sammanhang till de som vanligtvis inte följer sportskytte så kan man kortfattat säga att du ska sikta och skjuta luftgevär på en 0,5 millimeter stor punkt, som i sig är uppdelad i tio mikroskopiska cirklar och det är den mittersta som är ditt mål. Från tio meter.

Träff? Toppen, då har du 59 skott kvar i kvalet och 24 skott i en final, och ett misstag bland de och du är borta ur tävlingen.

Det är marginalerna som Jönsson tävlade mot, ja det och 28 andra skyttar.
Philip Jönsson tog sig till final med sjätte bästa resultat, i finalen sköt han stabilt och allt eftersom föll motståndare efter motståndare bort. I den avgörande omgången stod det mellan honom och Francek Gorazd Tirsek från Slovenien – och det blev en riktig rysare. Till slut skilde det bara 0,4 poäng till Philips fördel.

Marginalerna var små men den svenske skytten höll kylan när det gällde som mest – och säkrade guldet.

Motståndare och en millimetermarginal är dock inte det enda som Philip kämpar emot.

— Med Jerringpriset tycker jag det är viktigt att man får igenom att det för mig inte bara varit det idrottsliga som varit prestationen. Det är ju mycket man behöver ta hänsyn till när man är Paralympier, det är mycket i det vardagliga livet så som sjukbesök och sådant. Något de andra nominerade kanske inte alltid behöver tänka på direkt, förtydligar guldmedaljören.

Och Philip om någon vet vad han är inne på. Det var inte bara en medalj i Tokyo som är exceptionellt för Jönsson. Det var aldrig ens säkert att han skulle kunna åka. 

Covid-19 tvingade 27-åringen att isolera sig hemma, för att om han smittas av Corona blir det för Philip livshotande. Därför skedde all träning hemma i huset, mer exakt från vardagsrummet till träfftavlan i köket.
Philip lever nämligen med Duchennes muskeldystrofi, något en av tio per årskull i Sverige drabbas av. En sjukdom som gör att muskler bryts ner och ersätts av fett. Så med med 15 procents lungkapacitet riskerar Philip att dö av om han smittas av viruset, så det blev att isolera sig. Jobba hemifrån, minimera mänsklig kontakt, inga träningar i träningslokalen, inga träningskompisar.

“Har faktiskt bara röstat på mig själv”

Bragdguldet kan Philip inte påverka utgången på, mer än det han redan gjort och som gjort honom till en kandidat, för det utses av en jury.

Radiosportens Jerringpris däremot — där kan alla påverka.

— Man kan i alla fall rösta tre gånger på telefon, sen är det på webben en gång och sist i SVT Duo-appen tre gånger också, förklarar Jönsson och erkänner:

— Jag har faktiskt bara röstat på mig själv.

Till Jerringpriset kan alla rösta, antingen över telefon, på Radiosportens hemsida eller via en app i telefonen, första omgången, där 13 idrottare ska bli åtta, pågår fram till 21 december. Och att nå målet till topp åtta tror Philip är möjligt, om man bara lyckas få ut informationen till rätt personer.

— Får man ut budskapet ordentligt så kanske det går ganska bra, men det är ju svårt att säga. Man måste ju nå ut till alla bland de som ska rösta. Tillsammans är vi starka, konstaterar Philip Jönsson.

Nyhetsarkiv