januari 4, 2021 - 2:23 e m

Philip Jönsson: “Det är över om jag får Covid-19”

Text: Martin Hammar, Dagens Nyheter

Den här historien handlar om konsten att ladda om. Om en kropp som sakta faller sönder och en odödlig kärlek till sportskyttet.

Philip Jönsson gjorde sig ett namn i parasportsvärlden när han tog sig hela vägen till final i Paralympics i Rio de Janeiro 2016. Nu siktar den 26-årige paraskytten mot Paralympics i Tokyo 2021, men eftersom han tillhör en riskgrupp innebär pandemin en helt ny vardag:

– Det är finito för mig om jag får covid-19. Så illa är det, berättar Philip.

För vissa är pandemin en ryckning på axeln, för andra är den skillnaden mellan liv och död. Sedan tio månader tillbaka har paraidrottaren Philip Jönsson befunnit sig i karantän. Han träffar bara sin familj och sina assistenter på regelbunden basis.

Alla andra möten måste ske under kontrollerade former och personerna han träffar måste ha testat sig först. Ingenting lämnas åt slumpen.

– Jag vet ingen med min sjukdom som har blivit smittad än. Men med tanke på att jag bara har 15 procents lungkapacitet så skulle jag säga att det är finito för mig om jag får covid-19. Så illa är det, berättar Philip.

>> Läs hela reportaget om Philip Jönssons väg mot Paralympics i Tokyo 2021


>> Philip Jönsson knep plats till Tokyo – trots smärtstillande

Nyhetsarkiv