januari 18, 2022 - 12:39 e m

Personbästa på 18 km för Arnt-Christian Furuberg: “Är rätt skönt”

Senaste VM, 2019, blev det en 16:e plats för Furuberg som i sitt andra världsmästerskap klättrade till att vara tolfte bäst i världen när långdistansen bjöd på en dramatisk avslutning.
— Det ju ungefär där jag hade önskat att jag skulle vara så jag är ganska nöjd med loppet, säger Furuberg efter karriärens bästa 18 kilometerslopp.

Arnt-Chrisitan Furuberg, körandes i sit-ski klass LW 11.5, öppnade herrarnas 18km sittande och var även därför tiden att gå efter den första mellantiden, men det blev snabbt tydligt att kampen om guldet skulle stå mellan Golubkov och Romele.
När Furuberg noterades för 8.59.2 vid första mellantiden klockade ryssen Ivan Golukov in på 7.57.9, femton sekunder snabbare än Giuseppe Romele från Italien. När drygt halva loppet var genomfört hade Italienaren tagit över ledningen samtidigt som Furuberg pendlade mellan elfte- och trettondeplats, placeringar som innebar att svensken var påväg mot personbästa under långdistans på ett VM.

Inför långdistansen hade Furuberg inget direkt placeringsmål, utan planen var att hålla ett jämt tempo över varje varv, en plan han höll nästan hela vägen.
— Det var bra över fyra varv, då kände jag mig pigg och åkte efter plan, sen försökte jag ta rygg på en av de snabbare åkarna så jag går lite över gränsen samtidigt som det inte riktigt finns några nedförsbackar på banan där man kan återhämta sig, så där blev jag lite stum de sista två varven. Då var det mest ren vilja att försöka ta sig i mål.

Förödande avslutning

Vad som såg ut att sluta i ett solklart guld till Italiens Giuseppe Romele blev istället en dramatiskt vändning på herrarnas 18 kilometer. 

Med en ledning på 1 minut och 43 sekunder ner till silvermedaljören Ivan Golukov (RPC) gick Romele in på ytterligare ett varv istället för upploppet, helt ovetandes om sitt felval.
Istället blev Ivan Golubkov från Ryssland först in i mål och tog guldet. Koreas Eui Hyun Shin tog silvret och Danila Britik, Ryssland, brons.

För svensk del låg Furuberg på en trettondeplats inför sista varvet, under vilket han körde upp sig till en tolfteplats. 34-åringens bästa resultat från långdistans under ett VM.

— Jag har inte åkt så många långa i världscupen så det är mitt bästa på det här. Vilket är rätt skönt, det är det. Jag känner att det har gått bra, sen är det ju ungefär där jag hade önskat att jag skulle vara, så jag är ganska nöjd med loppet. Jag vet ju att jag tagit ganska stora kliv i år, jag märker att jag ligger närmare toppen än vad jag gjort tidigare. Sen är det ju svårt för jag satsar mest på sprinten och har inte lika mycket fokus på de här långa distanserna. Men jag tycker framför allt att jag kan hålla en högre fart över en längre tid nu, vilket såklart det här är ett kvitto på.

Giuseppe Romele slutade på 13:e plats, efter att alltså ha kört ett varv för mycket.

Kommande tävlingar:

Nästa tävling för Arnt-Christian Furuberg är favoritdisciplinen sprint som avgörs lördag den 22 januari.

Innan dess är det dock flera svenskar igång i det alpina. Först herrarnas storslalom imorgon onsdag, följt av damernas på torsdag där vi för första gången på VM får se Ebba Årsjö, som nu anslutit efter covid-karantän.

Läs mer om alla svenska höjdpunkter under VM.

Nyhetsarkiv