Judokan Nicolina Pernheim.

augusti 11, 2021 - 8:00 f m

Pernheim redo för sitt fjärde Paralympics: “Självklart vill jag ta medalj”

Hon har varit nära medalj på Paralympics flera gånger. På spelen i Tokyo är målsättningen därför solklar.
– Jag har fortfarande inte tagit någon medalj på Paralympics så det är målet, säger judokan Nicolina Pernheim.

Det har varit en lång väntan men snart är den över. Om två veckor – den 24 augusti – invigs Paralympics i Tokyo. Sveriges trupp består av 26 idrottare i elva grenar. En av dem är judokan Nicolina Pernheim.

– Jag längtar. Det var ett år för länge men snart är det dags, säger Nicolina Pernheim som fyller 30 år bara två dagar före invigningen.

Medalj är målet

Nicolina Pernheim var bara fyra år gammal när hon började med judo. I dag tillhör hon den absoluta världstoppen i blindjudo med bland annat tre EM-guld och två EM-brons. Hon har även tagit ett SM-brons mot seende motståndare.

Under åren har hon hunnit med tre Paralympics – Peking 2008, London 2012 och Rio de Janeiro 2016. Spelen i Tokyo blir hennes fjärde i ordningen och hon är ensam judoka att representera Sverige.

Vad är målsättningen?

– Jag har fortfarande inte tagit någon medalj på Paralympics så det är målet. Det är mitt fjärde spel och jag har varit nära så många gånger, så självklart vill jag ta en medalj.

Laddar med “sjukt mycket judo”

På grund har coronapandemin har uppladdningen inför spelen inte sett ut som tidigare. Nicolina berättar att det har varit mycket träning och få tävlingsmöjligheter.

– Det har varit en internationell tävling den här perioden. Och lite klubbtävlingar som de har dragit ihop för min skull. Jag är glad för de tävlingar som jag har fått det senaste året.

Hur förbereder du dig under den tiden som är kvar till spelen?

– Med sjukt mycket judo. Det är bara judo. Under pandemin dubblade jag upp med styrke- och konditionsträningar eftersom jag inte kunde tävla – men de har jag dragit ner på nu för att få all möjlighet att träna judo. Så det blir mycket judo.

Vad ser du fram emot mest?

– Att få tävla. Att få stå på mattan och känna att det äntligen är dags.

Paralympics i Tokyo arrangeras den 24 augusti till den 5 september och enligt schemat gör Nicolina Pernheim sin första tävlingsdag den 28 augusti.

Läs mer om den svenska truppen här.

Nyhetsarkiv