januari 6, 2021 - 3:07 e m

Pernheim: “Medalj i Tokyo kan inte bli större”

Text: Marin Hammar, Dagens Nyheter

Nicolina Pernheim är blind och tävlar i parajudo. I dag är hon en av världens bästa inom sporten med siktet inställt mot ett fjärde Paralympics.

Genom åren har hon mött både blinda och seende motståndare, men kanske är pandemin hennes tuffaste motståndare hittills.

– Det har blivit många månader som man inte har kunnat träna judo, säger hon.

Hennes ledsagare har drabbats av covid-19, men själv har hon klarat sig. För Nicolina Pernhiem, en av världens bästa judokor inom judo för personer med synnedsättning, har pandemin inneburit stora omställningar. För det första har hon inte kunnat utöva sin sport alls.

Judo är en sport som kräver närkontakt, och varje match börjar med ett grepp som kallas kumi kata. Dessutom tränar och tävlar man inomhus.

Närkontakt. Inomhus.

Två ord som rimmar dåligt med Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Numera tvingas Nicolina träna utomhus och ägna sig åt kondition och styrketräning.

– Det har blivit många månader som man inte har kunnat träna judo. Det var några veckor i slutet på sommaren som vi kunde träna inomhus igen. Men då var det i smågrupper om fyra personer, under väldigt kontrollerade former, säger Nicolina.

>> Läs hela reportaget om Nicolinas väg mot Tokyo

Nyhetsarkiv