oktober 1, 2021 - 10:59 f m

“Paralympiska andan” fyllde centralstationen


Samtidigt som Anna Beck, Anna Normann och Louise Jannering vann medaljer i Tokyo tändes nya paralympiska drömmar på hemmaplan i Sverige. 

Den paralympiska andan spreds över hela världen under de paralympiska spelen i Tokyo som pågick mellan den 24 augusti till den 5 september. Samtidigt som svenska medaljer erövrades i Tokyo tändes nya drömmar på hemmaplan. 

Mellan den 2-5 september lyste lågan lite extra starkt på centralstationen i Stockholm då den fylldes av idrottsglädje. 

– Det blev några fantastiska dagar där alla människor fick känna på den paralympiska andan, säger Sophie Wedberg, projektledare för eventet på centralstationen.  

Rullstolsbasket, lyckohjul från UNIQLO och direktsändning från Paralympics i Tokyo var några av de aktiviteter som förbipasserande kunde ägna sig åt. 

– Det blev väldigt lyckat. Vår målsättning var att få folk att få upp ögonen för möjligheterna med parasport och inspireras av Paralympics. Vi fick möjlighet att träffa många människor som vi aldrig skulle träffat annars och berätta om vår verksamhet och våra projekt. Det var superfin respons av alla som stannade och vi är så nöjda, säger Sophie Wedberg. 

Dessutom fick varje person som testade rullstolsbasket ett armband med kampanjtexten “Get in the game”. För varje armband som gavs bort bidrog ATG med 50 kronor till parasportens utveckling.

– Våra sponsorer är fantastiska, utan dem hade vi inte kunnat genomföra det här. Jag vill såklart rikta ett extra stort tack till Minnesota communications som gjorde ett stort jobb med att ta fram idéen och hjälpa oss genomföra den. Även Jernhusen som valde oss som vinnare i Jernspiran och trodde på vår idé.

Möjligheten att sprida kunskap och inspiration om parasport och Paralympics på centralstationen uppstod när Parasport Sverige tillsammans med byrån Minnesota vann priset Jernspiran för knappt ett år sedan. Priset tilldelas en organisation som aktivt arbetar för ett bättre samhälle och innebar yta på centralstationen för ett värde till 600 000 kronor.

Fakta: 

Motivering till priset
”Rörelse innebär inte bara glädje och gemenskap, utan är också en förutsättning för hälsa och välbefinnande, Därför är det allvarligt att endast 4% av alla personer med funktionsnedsättning är aktiva i någon form av idrott. Allt från dålig tillgänglighet till duschar och omklädningsrum till tränings- och idrottsytor utestänger dem från ett hälsosamt liv. En gemenskap genom idrotten kan bli ett första steg att bryta det utanförskapet. Och det går att få fler i rörelse, från läktaren till planen – fler kan helt enkelt komma in i matchen på ett inkluderande och lustfyllt sätt – till exempel genom Svenska Parasportförbundet. Tack för ert viktiga arbete och Grattis!”

Nyhetsarkiv