augusti 30, 2021 - 3:14 e m

Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

Paralympics dag 6 – så gick det för svenskarna 30/8

Äntligen! På den sjätte dagen skördade Sverige sina första medaljer — guld till Philip Jönsson och silver till Louise Etzner Jakobsson.

Sportskytte:

Med sjätte bästa resultat i kvalet tog sig Philip Jönsson till final i 10 meter luftgevär. Där levererade Jönsson ett stabilt skytte och motståndare efter motståndare föll bort. Till slut stod det mellan honom och Francek Gorazd Tirsek från Slovenien – och det blev en riktig rysare där det bara skilde 0,4 poäng mellan de två.
Totalpoängen blev 252,8 poäng för svensken som därmed säkrade guldet och den första svenska medaljen på spelen i Tokyo.

>> Guld och paralympiskt rekord till Philip Jönsson

Dressyr – Kürfinal:

Sverige behövde vänta knappt en timme på den andra medaljen. Louise Etzner Jakobsson red, tillsammans med hästen Goldstrike B.J, hem ett silver i kürfinalen.
Etzner Jakobsson hade säkrat en medalj innan tävlingen var slut men om det skulle bli brons eller silver återstod att se när Brasilianaren Rodolpho Riskalla var sist ut. Han lyckades inte rå sig på topptrion och bronsmedaljören från Rio 2016 blev silvermedaljör i Tokyo.

>> Silver till Louise Etzner Jakobsson

Längdhopp:

Två svenskar i en och samma final, det var så dagen startade i Tokyo när Tobias Jonsson och Olof Ryberg stod vid sandgropen inne på Olympia stadion.
Båda svenskhoppen lyckades ta sig till de avslutande tre finalomgångarna som sjunde och åttonde men utan att noteras för någon ökning så slutade de på samma placering som de klev in. Sjua för Jonsson och åtta för Ryberg.
>> Två halvnöjda svenskar efter längdfinalen

Simning:

Lina Watz slog till med nytt svensk rekord redan i försöken på 100 meter ryggsim och avancerade till final som femte bästa simmare. När hon senare under eftermiddagen slängde sig iväg för vad som skulle bli spelens sista längder i poolen njöt 25-åringen av stunden och gav allt vad kroppen hade kvar att ge. Det slutade med en sjätteplats i Paralympics för Lina Watz.
>> Lina Watz: ”Speciellt att avsluta ett Paralympics så här”

Tennis:

Stefan Olsson, som är rankad tia i världen, inledde rullstolstennisens tredje omgång starkt mot världsåttan Tom Egberink från Nederländerna och vann första set med klara 6-1. Andra set blev en nagelbitare där Stefan hade chans att avgöra matchen när han vid ställningen 6-5 bara var två poäng från segern och en plats i kvartsfinalen. I stället fick Egberink in sina servar och vann settet med 7-6(4). Skiljesetet slutade 6-3 till nederländaren.
>> Tung förlust för Stefan Olsson mot världsåttan

Boccia:

Maria Bjurström gick in på sin tredje tävlingsdag och i sin tredje match kom en efterlängtad vinst. Storseger i sista gruppspelsmatchen mot Somboon Chaipanich, Thailand. 7-0 (3-0, 1-0, 1-0, 2-0).

Nyhetsarkiv