augusti 26, 2021 - 4:01 e m

Paralympics dag 2 – ytterst nära första medaljen

För svensk del bjöd den andra tävlingsdagen i Tokyo på Paralympisk debut i cykel och dressyr, rysarmatcher i bordtennisen och avslutades sedan med att marginalerna inte spelade på Sveriges sida.

Cykel

På torsdagsförmiddagen var det dags för Louise Jannering och pilot Jenny Eliasson att mäta krafterna i velodromcykling i Izu Velodrome ett par timmar söder om Tokyo. Louise och Jenny avverkade de 1 000 meterna på 1.19,965 minuter. Med det var hon 14 sekunder bakom segraren Larissa Klaassen med pilot Imke Brommer. Silvermedaljen vann Aileen McGlynn Obe med pilot Helen Scott från Storbritannien och bronset gick till belgiskan Griet Hoet med pilot Anneleen Monsieur.

Bordtennis

Under andra tävlingsdagen var det dags för Linus Karlsson att ta plats i Tokyo Metropolitan Gymnasium. Redan från början var det en tajt match och motståndaren Ye Chaoqun från Kina vann första set med siffrorna 6-11. Därefter vann svensken två raka set med siffrorna 12-10, 17-15. Ye Chaoqun kom dock tillbaka och vann fjärde set med siffrorna 5-11. I femte set lyckades Linus Karlsson vända och vann tillslut med 11-9.

Sedan var det Emil Anderssons tur att försöka säkra avancemang. Efter en drömstart under första tävlingsdagen ställdes han nu mot Thomas Bouvais från Frankrike. Redan från början hade Emil Andersson svårt att komma in i matchen. Det blev en förlust i första set med siffrorna 11-2. Han försökte komma tillbaka men förlorade andra och tredje set med siffrorna 11-7 och 11-5.

Ingela Lundbäck ställdes mot Zhang Bian från Kina. Det blev inte den starten på Paralympics som Ingela Lundbäck hoppades på. Zhang Bian tog ledningen i första set med siffrorna 3-11. Lundbäck kom tillbaka och vann andra set med 11-5. Men svensken lyckades inte stå emot och Zhang Bian vann tredje och fjärde set med 4-11 och 3-11.

Dagen avslutades som den började med Linus Karlsson denna gången mot Luiz Manara från Brasilien. Matchen började jämt och första set blev en nagelbitare som brasilianaren tillslut vann med siffrorna 16-14. Därefter tog Linus Karlsson hem tre set på raken med siffrorna 14-12, 11-4 och 11-9. Vilket gör Linus Karlsson till gruppsegrare.

Åttondelsfinalen spelas redan imorgon 18:00 lokal tid (11:00 svensk tid). Du kan följa matchen på SVT Play.

Dressyr

I den individuella dressyren hade Sverige marginalerna både med sig och emot sig under torsdagskvällen.

Louise Etzner Jakobsson tillsammans med hennes nya häst och Paralympics debutanten Goldstrike BJ var sjättepar ut i klass IV. Då red ekipaget in poängen 72.634 procent och placerade sig på silverplats med halva startfältet kvar efter sig.

Silverplatsen höll man inte länge då belgiskan Manon Clayes, som var på tur efter Etzner, noterades för 72.853 — två tiondelar bättre än svenskan. Med bronspengen inom räckhåll var det fortfarande sex ryttare kvar. En av dem nederländska Sanne Votes — en stark konkurrent i medaljkampen.

Votes levde upp till förväntningarna och vann tävlingen med nästan två poängs marginal. Därmed slutade Etzner på en fjärdeplats och lyckades inte försvara bronset från Rio 2016.

Men trots marginalerna emot sig i medaljstriden så är Louise Etzner Jakobsson klar för finalen i kür då hon placerat sig i topp åtta.

Guld till Nederländerna, silver till Brasilien och brons till Belgien.

Klar för final i sin Paralympiska debut

Sveriges andra ryttare Lena Malmström gjorde sin Paralympiska debut under torsdagskvällen i Tokyo. Tillsammans med hästen Fabulous Fidelie red man in poängen 69.833 procent och upp i ledningen. Halvvägs igenom tävlingen låg man på en fjärdeplats och hoppet om en plats i kürfinalen levde.

Efter en lång väntan stod det klart att debutantduon tagit sig vidare till måndagens finalpass som sjätte ekipage.

Nyhetsarkiv