augusti 25, 2021 - 1:10 e m

Paralympics dag 1 — så gick det för svenskarna 25/8

Simning, bordtennis och cykel stod på schemat för Sverige under dag 1 på Paralympics. En dag som levererade rekord i bassängen och på Velodromen, men det bjöds även på en del svenskbesvikelse.

Första svensk ut i spelen i Tokyo var Lina Watz som under morgonen (lokal tid) stod på startpallen för försöken på 400 meter frisim. Efter de två första vändningarna såg Watz ut att ligga med bland topp fyra i sitt heat men när de två australierna drog ifrån i täten föll Watz längre och längre bak. Det blev tillslut en sjundeplats för Watz och därmed ingen final på 400 meter frisim.

Andra svenska ner i vattnet var Pernilla Lindberg när hon gick in i försöken på 100 meter fjäril. Då gick det också snabbt i bassängen och Lindberg slog till med nytt personbästa och därmed nytt svenskt rekord på 100 meter fjäril när hon noterades för tiden 1.11.79.
Tyvärr räckte det inte till en finalplats, utan Lindberg kom på en tiondeplats och placerade sig som andra reserv till finalen.

Men trots missade finaler under första dagen finns det en hel del kvar att se från både Watz och Lindberg. Den 27 augusti är Lindberg tillbaka i bassängen, då på en av favoritdistanserna, 200 meter frisim.

Världsrekord och besvikelse

Hoppet om medalj fanns redan under Paralympics första dag när Anna Beck gick in spelen och Velodromen, först var det kval under tidig svensk morgon — klockan 03.00 och en eventuell final skulle ha cyklats under eftermiddagen i Tokyo, vilket uteblev. 

Det var hög klass på kval i den erkänt snabba cykelvelodromen i Izu, tre timmar sydväst om Tokyo, där det under tävlingarnas första dag slog tre världsrekord. Denise Schindler från Tyskland var först när hon noterades för 3.57, därefter slog kinesiskan Xiaomei Wang till med 3.55 innan Paige Greco, Australien, imponerande med 3.52.

Anna Beck hamnade på en tredjeplats i sitt race och en sjätteplats totalt i sin klass, trots att hon slog det tidigare Paralympiska rekordet från 2016 med tiden 4.03,035 var det en nedstämd debutant som hade snabbare tider i målsättningen.

— Jag är så besviken. Jag tyckte jag tog i allt jag hade men tiderna var inte alls vad jag hade förväntat mig. Jag har kört betydligt snabbare på träningslopp så på något sätt hade jag de tiderna som mål och gärna lite bättre än så, säger Anna Beck efter kvalet och blickade sedan framåt mot näst lopp som blir tempo.
— Det är bara att ladda om. Jag är trygg i att jag vet att jag är där uppe och slåss men det är ju så här i idrott — man kan inte prestera på beställning varje gång.

I finalen vann Greco guldet före Wang och återigen bärgades det hem nytt världsrekord till Greco(3.50).

Även i bordtennisen startade dagen med besvikelse. För strax efter att Watz gått ur poolen skulle Alexander Öhgren ha ställt sig vid bordet för första matchen i herrarnas singel i bordtennisens klass MS3. Men pågrund av förkylningssymptom blir det inget spel i Paralympics för Öhgren.
Covid-test är taget och visat negativt, men han har isolerats från resten av truppen.

Smakstart för AC och Andersson

Men trots besvikelse för bordtennisen innan tävlingarna dragit igång så var det stor leverans från de svenskar som fanns på plats i Tokyo Metropolitan Gymnasium under dag 1. Både Anna-Carin Ahlquist och Emil Andersson tog båda hem sina första matcher.

För AC började Paralympics med 3-1 i set mot turkiskan Nergiz Altintas, och därmed blev det vinst i hennes första tävlingsmatch på 1,5 år. I andra matchen blev det XX och medaljkandidaten har spelat till sig en direktplats till kvartsfinalerna.

Även Emil Andersson vann sin första match, där det blev 3-0 i set mot thailändaren Komkrit Charitsat. En utklassning i set, men setsiffrorna skrev sig 11-7, 13-11, 13-11 och är beviset på en jämn match.

I sin andra match dominerade AC mot thailändskan när hon tog 11—7, 11—5 i de två första seten. I det tredje var det Thailändaren som startade bäst och ledde med 6—1 men Ahlquist hittade tillbaka till samma form som hon visade i de två första seten och reducerade till 7—5, som blev kvitterat. Efter kvitteringen följdes de två åt innan det det till slut blev Asayut som spelade hem setet.

Även i fjärde blev det jämnare spel och poängställning där Anna-Carin tillslut tog hem matchen 11—9. Med sin andra vinst är Ahlquist nu direktkvalificerad till kvartsfinal.

Nyhetsarkiv