april 9, 2019 - 11:45 f m

”Paralympics är viktigare än OS”

Äntligen kom beskedet att regeringen stöttar Sveriges ansökan till OS och Paralympics 2026. ”Ett fantastisk besked för den paralympiska rörelsen men framförallt för Sverige”.

Regeringen har idag, tisdag, äntligen lämnat in den säkerhetsgaranti som krävdes för att Sverige ska ha möjlighet att ansöka om att arrangera OS och Paralympics 2026.

– Det här är ett fantastiskt besked för den paralympiska och olympiska idrotten i Sverige. Att få chansen att arrangera ett Paralympics på hemmaplan skulle ge oss det genomslag som krävs för att kunna få fler personer med funktionsnedsättning att börja idrotta, säger Johan Strid och hävdar samtidigt att Paralympics har en viktigare roll för det svenska samhället än OS.

– Andelen personer med funktionsnedsättning som är fysiskt aktiva är lägre än befolkningen i stort. Det är i vår målgrup som vi kan göra störst skillnad med ett OS och Paralympics. Det gäller såväl folkhälsa, inkludering och social hållbarhet. Det finns ingen annan rörelse som har lika stort genomslag som den Internationella Paralympiska Kommittén för mänskliga rättigheter.

Nu finns det bara ett hinder kvar för att vinterspelen 2026 ska hamna i Sverige, nämligen Milano-Cortina.
På fredag den 12 april måste den definitiva OS och Paralympics-ansökan att lämnas in.
Internationella Olympiska Oommittén ska ta det slutgiltiga beslutet den 24 juni.

Läs mer: Regeringen säger ja till 2026

Nyhetsarkiv