mars 4, 2022 - 4:45 e m

Paralympics 2022 är invigt

Paralympics är nu officiellt igång och det 13:e Paralympiska vinterspelen är invigt.
Traditionsenlig inmarsch, tal med fredsbudskap, magnifika ljusshower på golvet i fågelboet och tändandet av den Paralympiska elden markerade starten på ett historiskt spel i Peking.

Öppningsceremonin i Peking inleddes med att presentera de sex sporter som utgör spelen, alpint, längd, skidskytte, paraishockey, snowboard och curling. Det följdes upp av sång och sedan den kinesiska nationalsången innan länderna började tåga in.

Land efter land gjorde sin entré inne i national arenan Fågelboet med följe  av spelets maskot Shuey Rhon Rhon, på golvet upplyst som is och i korridorer av skuttande och vinkande dansare. Först ut av de 564 aktiva fördelat på 46 länder var Belgien. 

Sverige entrade arenan med Viljo Pettersson-Dahl och Kicki Ulander i spetsen följt av resterande i curlinglandslaget, som var de enda aktiva från den svenska truppen på plats under invigningen.


Sist i ordningen enligt tradition, och till publikens stora jubel stegade värdlandet Kina in.

Presidentens tal med tydligt budskap

Internationella Paralympiska kommitténs president, Andrew Parsons, kom med ett tydligt budskap i sitt tal.
— Internationella paralympiska kommittén är förfärad över vad som sker just nu och vill sprida ett budskap om fred. Det är tid för dialog, inte krig och hat, sa Parsons som fördömde Rysslands brytande på den olympiska vapenvilan.
— På IPK strävar vi efter en bättre mer inspirerande och inkluderande värld. Fri från diskriminering, fri från hat, fri från ignorans och fri från konflikter.
Parsons avslutade sitt tal med att skrika “Fred!” innan han lämnade över till Kinas president Xi Jinping som officiellt deklarera de Paralympiska spelen i Peking 2022 öppnat till storslagna fyrverkerier.

Avslutningsvis bjöds det på uppträdande där den grafiska ljusshowen på golvet fortsatte, följt av uppläsande av eden och flagghissning av den Paralympiska flaggan innan slutmomentet när elden och den paralympiska facklan fördes fram mellan kinesiska sommar paralympier innan den till slut nådde innerstadions mittpunkt och sin slutdestination.

Elden tändes och de paralympiska spelen i Peking är äntligen igång.

Nu väntar nio dagar där sex idrotter avgörs under 78 medaljevent i ett spel som redan skrivit historia då Peking blir första stad att stå värd för både sommar- och vinterspelen.

Sverige deltar i alpint, längd, skidskytte och curling och SVT sänder allt från spelen.

LÄS MER: Alla svenska höjdpunkter under Paralympics

Nyhetsarkiv