april 24, 2020 - 10:42 f m

Paralympiatravet: “Över en halv miljon tittare”

Paralympiatravet har trots de extremt svåra omständigheterna blivit en stor succé redan första året. På lördag avgörs finalen med en tv-publik på över en halv miljon människor.

Inför året tog ATG det modiga beslutet att byta namn på det anrika Olympiatravet till Paralympiatravet och valde därmed att utöka sitt stöd till parasporten ytterligare. Under våren, med start den 28 mars, har hittills fyra V75 arrangerats med Paralympiatravet som omslag. Förutom stort intresse bland publik har även loppen fått stort genomslag i media där bland annat reportage med svenska paralympier har sänds.

Inför lördagens stora final på Åby tog vi ett snack med ATG:s hållbarhetschef Maria Guggenberger.

TV: Se reportaget med sportskytten Anna Normann

Hur har det varit att arrangera Paralympiatravet i dessa corona-tider? 
– Det har varit väldigt annorlunda och inte alls som vi hade tänkt oss, eftersom alla travtävlingar i Sverige genomförs utan publik. Vi hade planerat olika events för publiken, möjligheter att prova på parasporter och gästspel av välkända parasportare. Det gäller inte minst finalen på Åbytravet som brukar vara en folkfest, men nu avgörs utan publik. Men eftersom vi har ett långsiktigt samarbete med parasporten så räknar vi med att ta igen allt detta med råge nästa år.

– Totalt sett så måste vi ändå vara nöjda att vi har haft möjlighet att genomföra travtävlingar med Paralympiatravet som extra krydda på lördagarna, med tanke på att i stort sett alla sportevenemang i Sverige just nu inte kan genomföras alls. Vi tycker att vi lyckats nå ut med vårt samarbete med parasporten och redan det första året etablerat Paralympiatravet som en av travsportens stora händelser under året.

Hur har namnbytet tagits emot av travfantasterna?
– Jättebra! Vi känner att Paralympiatravet redan nu är en etablerad och uppskattad storloppsserie i den svenska travsporten.

Vad bidrar ni med till parasporten genom det här namnbytet? 
– Eftersom V75 är ett av Sveriges största spel och ATG har ca 1,3 miljoner registrerade kunder, så hoppas vi att med Paralympiatravet ge den svenska parasporten rejäl uppbackning och den uppmärksamhet parasporten förtjänar.

Vad har varit årets höjdpunkt? 
– Vi har fortfarande finalen, som är den naturliga höjdpunkten, att se fram emot. Höjdpunkten hittills är det genomslag Paralympiatravet fått, redan innan den första finalen är avgjord.

På lördag är det dags för finalen på Åby, hur kommer det gå till och vad ser du fram emot mest? 
– Vi ser fram emot årets hittills bästa travlopp i Sverige, en spännande V75-omgång, med en hög omsättning och att överlämna en värdefull check till den svenska parasporten.

Hur många förväntas följa finalen?
– Tyvärr blir det ju ingen publik på banan, men desto fler TV-tittare. Vi räknar med över en hav miljon tittare i våra sändningar i TV4 och TV12, samt i våra egen kanal ATG Live.

Nyhetsarkiv