september 26, 2018 - 7:51 f m

Paraidrottare prisas på Idrottsgalan 2019

Hela fem paraidrottare tilldelas Elitidrottsstipendium under Idrottsgalan 2019. “I år är det extra intressant att se hur väl inkludering av paraidrott in i flera specialidrottsförbund fungerar”, säger Liselott Ohlson på Riksidrottsförbundet. 

Lina Watz, Viktoria Karlsson, Emelie Endre, Zebastian Modin och Louise Jennering har alla tilldelats Elitidrottsstipendium för sin elitsatsning kombinerat med studier på postgymnasial utbildning.

– I år är det extra intressant att se hur väl inkludering av paraidrott in i flera specialidrottsförbund fungerar. Såväl bordtennis som cykel och simning har paraidrottare som stipendiater. Tidigare låg dessa idrotter i ett separat förbund. Att vi nu ser dem representera sina respektive specialidrottsförbund med fantastiska resultat i kombination med studier gör oss nöjda och stolta över pågående inkluderingsarbete. Mycket mer jobb finns att göra, men vi är på god väg, säger Liselotte Ohlson, avdelningschef för elitidrottsstöd på Riksidrottsförbundet.

Förutom ekonomiskt stöd ingår också resursstöd från Riksidrottsförbundet i idrottspsykologi, idrottsmedicin och idrottsfysiologi inklusive idrottsnutrition. Och inte minst, ett läger under tre dagar på Bosön med deltagande på Idrottsgalan i januari.

– Svenska Spel har ett stort engagemang för svensk idrott och vill så långt det är möjligt skapa så goda förutsättningar som möjligt för dess utövare. Att kunna vara med och erbjuda dessa idrottare möjligheter att kombinera en elitsatsning med studier innebär att vi även är med och skapar möjligheter efter den avslutade idrottskarriären.Vi bidrar till att ta svensk idrott framåt, säger Nicklas Biverståhl, sponsringschef Svenska Spel.

Stipendiet delas officiellt ut i samband med Idrottsgalan den 21 januari 2019.

FAKTA
Elitidrottsstipendiet delas varje år ut till elitidrottare på landslagsnivå som studerar på minst halvfart på universitet, högskola eller annan postgymnasial utbildning. Svenska Spels stöd ger möjlighet för 75 stipendium på 50 000 kronor vardera. Liksom 2018 är det i år övervägande kvinnliga elitidrottare som tilldelas stipendiet, 61 procent kvinnor, 39 procent män.

Antal sökande var 420 idrottare.

De sökande var från 57 olika specialidrottsförbund.

Av de 420 sökande var 193 män (46 procent) och 226 kvinnor (54 procent).

Nyhetsarkiv