februari 15, 2019 - 12:28 e m

Östersund och Sverige visar framkant i nytt internationellt koncept

Från aktiv till elit – med huvudfokus på tjejer. Där är två av fokuspunkterna i ett nytt unikt koncept som drivs av Sveriges Paralympiska Kommitté, Östersund och Agitos Foundation. 

När Parasport Sverige ansökte om medel från Agitos Foundation för att kunna arrangera två läger, ett i Östersund och ett Klövsjö betonade man i Östersunds deklarationen att man skulle bli bättre på rekrytering och att rekrytera kvinnor och nationer som har störst utvecklingsbehov. Vem som helst fick söka om en plats men i urvalet valde man att specialisera sig på kvinnor. 

– Vi behöver få in fler kvinnor både som atleter och tränare. Dels för att kvinnorna ska få mer konkurrens på tävlingarna och för att det ska bli mer jämställt, förklarar Karin Riddar.

Det var viktigt att berätta i ansökningen om satsningen då det resulterade i att fler kvinnor sökte, vilket hon inte tror hade skett om de inte specialiserats sig.

Sverige var också startskottet för ett nytt och framgångsrikt koncept. I ansökan beskrevs det att de två lägren skulle ske i samband med tävlingar och större evenemang för att atleterna skulle få träffa sina förebilder och få ta del av dess kunskap. Idrottarna sågs också gärna ha en vilja att elitsatsa inom någon av sporterna.

– Syftet med lägret var hur du som aktiv idrottare snabbare kan ta dig till elitnivå och här får de chans att träffa andra atleter och tränare som redan nått elitnivå, äger Marie Ohlsson från Mittuniversitetet som var med och gjorde projektet Winter Para Sports Development Camps 2019 möjligt.

För att skapa ett hållbart koncept valdes både atleter och tränare från samma nation ut att delta i lägret så att kunskapen de lärt sig ska kunna föras vidare på hemmaplan. Om endast en atlet skickats till lägret hade det blivit svårare att sprida kunskapen till resterande i hemmanationen, därför satsade dem på ledarna också. Totalt sökte 106 stycken till de två lägren där majoriteten sökte sig till det alpina lägret i Klövsjö. I Östersund fick idrottarna testa på paraishockey och längdskidor, två av dem som var med var Angelica och Ty från USA. De båda ungdomarna har långsiktiga mål och en vilja att elitsatsa. 15 åriga Angelica åker skidor hemma i skollaget och att ha fått chansen att komma till Östersund har varit en stor erfarenhet för henne.

– Under det här lägret har vi lärt oss en massa ny teknik som vi annars inte tänker på när vi åker, säger Angelica

Hennes mål just nu är att lära sig mer om skidor och att kunna göra bättre ifrån sig samtidigt som hon har ett långsiktigt mål.

– Jag vill kunna tävla i VM, jag vill verkligen ta mig till den nivån och det ska jag göra genom att jobba hårt och lära mig så mycket som jag kan, säger Angelica

Ty har åkt skidor i 1,5år och har som mål att få tävla i Paralympics. Efter det ser han sig själv som tränare. Lägret i Östersund har hjälpt honom att komma ett steg närmre sin dröm.

– Att ha fått komma hit har öppnat upp ett par dörrar för mig då jag har träffat bra tränare, en från USA som jag börjat jobba med och fått ett träningsprogram av. Hon kan hjälpa mig nå mina mål, säger Ty.

Han tar med sig massor med kunskap hem till USA som han tror kommer kunna lära andra skidåkare och även coacher. Han är tacksam över möjligheten både från Agitos och Sveriges arrangörer då den betytt mycket för honom.

– Möjligheten att ha fått vara här har varit fantastisk, jag hade inte kunnat önska att få komma till något bättre ställe än Östersund, säger Ty.

Agitos vision med dessa läger är att bidra till en positiv utveckling för parasporten och att få fler människor att börja idrotta. Agitos är en möjliggörare för många saker som behöver göras där stort fokus ligger på rekrytering. Karin Riddar berättar att i projektet Winter Para Sports Development Camps 2019:s vision har det handlat om att bidra med lärdomar till att utveckla parasporten. För att Sverige är ett land som är otroligt kunnigt inom idrottsevenemang och som håller på att bli lika bra inom parasportevenemang.

– I den resan kan vi bidra med våra lärdomar plus de erfarenheter vi har i stor till att utveckla vinterparaidrotten, vi vill dra vårt strå i stacken, säger Karin Riddar.

Från Sveriges sida har det inte varit fokus på den nationella rekryteringen då inga svenskar deltagit utan det har varit utifrån ett internationellt perspektiv. Sverige vill kunna ge tillbaka lite då vi har förmånen att stå som långsiktiga arrangörer för många kommande evenemang fram till 2023 och då vill vi att fler ska kunna dra nytta av det.

Nyhetsarkiv