april 28, 2018 - 6:26 e m

Olympiatravet gav över 1,5 Mkr till Sveriges Paralympier

Sveriges Paralympiska Kommittés generalsekreterare Johan Strid fick motta en check på 1,582 miljoner kronor av ATG under Olympiatravet som var en från början till slut. Skidskytten Hanna Öberg tände invigningselden, para-kanotisten Helene Ripa höll delar av invigningstalet och olympier och paralympier fanns på plats på Åbytravet.

Segerekipaget innehöll taliensk häst. Amerikansk tränare. Nederländsk kusk. Det var internationell prägel på segerekipaget när Ringostarr Treb vann vann Olympiatravet 2018.

Olympiatravet benämns som Sveriges äldsta partnersamarbete och har sedan starten 1979 bidraget med närmare 250 miljoner kronor till Sveriges Olympiska Kommitté samt Sveriges Paralympiska Kommitté. Pengar som hjälpt våra idrottsstjärnor att fokusera på sin idrott och gett oss över 300 medaljer. På så sätt kan man säga att travet är en viktig sport för våra trupper till spelen.

En sportslig chansning

På 1970-talet kom det första riksspelet på trav – V65. Tidigare hade travtävlingarna varit regionala, men tack vare ATG:s satsning fick travet en elitserie och började sändas i Tipsextra på TV. Travet omsatte stora pengar och var mycket populärt, men uppfattades ändå inte riktigt som en idrott.
Samtidigt fanns det andra med idrottsliga problem. Sommar-OS i Moskva närmade sig och Sverige laddade för guldregn, men Sveriges Olympiska Kommitté saknade pengar. Något behövde göras. Genom att koppla samman de båda skulle travet få en mer idrottslig framtoning och SOK skulle få ekonomiska hästkrafter nog för att få pallplatser. 1979 kördes det första Olympiatravet. En chansning som blev en omedelbar succé.

Stjärnglans

Olympiatravet är sedan dess ett av de sportsligt största loppen som lockar både svenska och internationella stjärnor. Det prestigefulla loppet inleder storloppssäsongen med sin pampiga invigning och i den olympiska eldens sken syns OS-medaljörer och kändisar. Det är en folkfest som lockar uppemot 17 000 åskådare. Under travperioden går en del av spelinsatserna till Sveriges Olympiska Kommitté och Sveriges Paralympiska Kommitté.

Nyhetsarkiv