oktober 5, 2021 - 10:31 f m

Olsson revanschsugen efter Tokyo: ”Kanske kan satsa en gång till”

Paralympics i Tokyo blev inte som rullstolstennisspelaren Stefan Olsson hade hoppats. Om kroppen håller är han sugen på revansch i Paris 2024. Samtidigt sneglar han mot en annan idrott.

Det är mitten av september och för några veckor sedan kom Stefan Olsson hem till Djurås från Paralympics i Tokyo.

Inför spelen aviserade han att det skulle bli hans sista Paralympics. Tankarna hade funnits länge, ända sedan efter spelen i Rio de Janeiro 2016. Men han var inte helt säker då, och han är inte helt säker nu.

– Jag är så kluven för jag älskar tennis och hade jag kunnat så hade jag aldrig slutat. Jag skulle vilja satsa vidare men jag vet inte om kroppen håller längre, säger Stefan som dras med en dålig höft.

För höften har han en remiss på Akademiska sjukhuset i Uppsala i höst. Om allt vill sig väl och han kan bli helt återställd är han öppen för att satsa vidare. Efter spelen i Tokyo finns det ett sug och en revanschlust.

Olsson kom till Paralympics som rankad tia i världen och inledde tävlingarna på bästa tänkbara sätt – genom att vinna med 2-0 i set i de två inledande omgångarna.

I den tredje omgången ställdes han mot världsåttan Tom Egberink från Nederländerna. Om Olsson vann första set överlägset var andra set betydligt jämnare. Svensken var två bollar från att avgöra men då kom nederländaren tillbaka, satte ett serve-ess, fick med sig en nätrullare och vann i tie-break. 

– Jag spelar bra och gör det jag ska. Tyvärr spelar jag så pass bra i ett set mot världsåttan att jag inte riktigt kommer igång i andra och tredje. Jag bjuder in honom i andra set och han får ny energi. Jag är två bollar från match men det är så sjukt små marginaler det handlar om. I tredje blir jag trött och orkar inte och det har jag aldrig blivit förut på det sättet, men så har jag heller inte kunnat träna som vanligt.

I tredje set orkade Stefan inte hänga med hela vägen och fick till slut se sig besegrad.

Egberink tog sig sedan hela vägen till final där han förlorade mot hemmaspelaren Shingo Kunieda.

– Jag gjorde det bra, men jag tycker inte att jag gjorde det tillräckligt bra och det grämer mig att jag inte kunde vara i den form jag ville. Ofta ska jag klara av en tre-setare utan problem, så det grämer mig fortfarande, så är det. Om allting med höften blir bra nu kanske jag kan satsa en gång till riktigt ordentligt.

Är det revanschlusten som väckt det?

– Ja, det är det och det är den jag är mest sugen på att visa. Och även om jag skulle åka ut i åttondelen igen är det viktiga att jag känner att jag klarat av en hel match och att jag gett allt.

Sedan Stefan kom hem har han umgåtts med familjen och försökt komma igång med plugget igen. Han har också tränat lite tennis och gym. I den närmaste framtiden är det tidigare nämnda remiss som hägrar – men också en annan idrott, berättar Stefan.

– Just nu är det mest att få till remissen till Uppsala. Jag kommer att fortsätta att träna, det blir mycket gym och mycket fys överlag. Sedan har jag faktiskt smugit mig in i kanot också, så jag ska iväg och paddla kanot med andra parakanotister i början av oktober. Det ska bli intressant att testa och se om det fungerar bättre med höften.

Så det kanske blir en satsning på kanot?

– Vi får se, det vet man inte.


Fakta

Stefan Olsson
Ålder: 34
Idrott: Rullstolstennis
Klubb: Falu TK
Bor: Djurås i Dalarna
Aktuell: Paralympier på Paralympics i Tokyo
Meriter (urval): Stefan Olsson har under sin karriär tagit 37 titlar, däribland:
• Silver i dubbel (tillsammans med Peter Vikström) på Paralympics i Beijing 2008.
• Guld i dubbel (tillsammans med Peter Vikström) på Paralympics i London 2012.
• Grand slam US Open 2009.
• Grand slam Wimbledon 2010.

Nyhetsarkiv