september 11, 2018 - 2:21 e m

Norska världsstjärnan stöttar Ebba inför VM: “Imponerad”

Birgit Skarstein är en av världens bästa pararoddare. Nu hjälper hon svenskan Ebba Einarsson på vägen mot toppen. “Jag känner igen mig i henne”, säger den norska världsstjärnan. 

För ungefär ett halvår sedan satte sig Ebba Einarsson för första gången i en pararoddbåt. Imorgon gör hon sin första VM-start. Inte med förhoppning om någon medalj utan istället en förhoppning om motivation inför en framtida elitsatsning.

– Jag ser det hela som en lärorik vecka och bara en chans att uppleva, få motivation och ha roligt. Jag kommer bli lika glad för en sista plats som en pallplats detta året så länge jag har gjort mitt bästa och allt jag kan, säger Ebba Einarsson.

Det lär dock inte råda någon motivationsbrist för den unga svenskan. Två veckor innan världsmästerskapet i Bulgarien blev hon inbjuden till Norge för att träna med världens bästa pararoddare, Birgit Skarstein.

–  Det var otroligt inspirerande att träffa Birgit då hon är en stor idol för mig. Som världens bästa i min klass är det henne jag vill ta efter. Jag vill få idéer, tips och råd för att sen göra om så att det funkar för mig. Birgit är otroligt stark och så häftigt att se hur långt hon har kommit under sina år, säger Ebba om träningshelgen med sin nordiska roddkollega.

För ett år sedan drabbades Ebba Einarsson, 18 år, ev en blödning i ryggmärgen och blev förlamad från midjan och neråt bara över en natt. Men redan nu är hon alltså tillbaka – något som imponerar på norskan.

– Jag var väldigt imponerad över hur Ebba har hanterat sin situation och hur långt hon har kommit redan nu. Det är en enorm omställning hon har gått igenom och det kommer att hända mycket mer. Jag känner igen mig i hennes situation och om någon av mina erfarenheter kan göra hennes väg lite lättare vill jag självklart bidra med det, säger norskan.

Imorgon, onsdag, klockan 8.40 (svensk tid) är det dags för dem båda att ställa sig på startlinjen i VM. En med sikte på guld och en på framtiden.

Nyhetsarkiv