december 11, 2020 - 4:14 e m

Normann siktar på världsrekord

Den 13 december ska Anna Normann skjuta för nytt världsrekord.
– Ibland måste man sticka ut hakan, säger hon.

Anna Normann är en av Sveriges största medaljkandidater inför Paralympics i Tokyo nästa år. Skytten från Halmstad gör sitt första Paralympics men har redan vunnit flera internationella mästerskap, senast i raden ett VM-guld från 2019. Utöver det tävlar hon i ytterligare två landslag, det militära landslaget och för landslaget utan funktionsnedsättning.

“Bryt ner mig så gott du kan”

Men som för så många andra idrottare har coronapandemin påverkat landslagens tävlingskalender. Anna har inte tävlat på över ett helt år och har haft svårt att träna den mentala styrkan som behövs under tävlingssammanhang.

– Jag har skjutit fruktansvärt bra under året. Men det under träning och går inte att jämföras med tävling. I skytte handlar det om att träna upp sina mentala muskler och då måste man utsätta sig själv för tuffa situationer. Jag vet inte om jag tränat rätt mentalt.

Inför den digitala tävlingen i helgen, Royal League, bad hon sin mentala tränare att skapa någon form av press.

– Vi har funderat på hur vi ska göra om det inte blir några tuffa tävlingar inför Tokyo nästa år. Jag sa till min mentala tränare att “du får bryta ner mig så gott du kan inför nästa samling”. Och nu har de gått ut med att jag ska slå världsrekord. Jag visste faktiskt inte om det förrän Radiosporten ringde och undrade hur jag tror att det kommer gå, säger Anna med ett leende.

Världsrekordet

Världsrekordet att slå är på 1175 poäng på 50 meter 3×40 skott eller R8 som man kallar det inom paraskytte. Det innebär 40 skott i liggande, sittande och stående.

– Under träning har jag varit väldigt bra i år men nu är det andra förutsättningar, det ska bli spännande att se om jag klarar av den mentala pressen. Vi får se helt enkelt.


Fakta: Royal League

Royal League är en tävling mellan landslagen från Danmark, Norge och Sverige. Tävlingen genomförs på ett coronaanpassat sätt då varje landslag skjuter från hemmaplan. Starten går på ett gemensamt klockslag och därefter rapporteras träffarna in i ett digitalt system i realtid.

Nyhetsarkiv