Sveriges Paralympiska Kommittés logotyp.

februari 28, 2022 - 1:56 e m

Nordens paralympiska kommittéer i gemensam skrivelse till IPC

Med anledning av den upptrappade situationen i Ukraina och dess betydelse för kommande Paralympics i Peking och idrotten i stort, så har ordförandena i de paralympiska kommittéerna i Norden (Finland, Danmark, Norge, Färöarna, Island och Sverige) idag skickat en gemensam skrivelse till Internationella Paralympiska Kommittén (IPC) och dess ordförande Andrew Parsons.

I skrivelsen fördömer man de ryska attackerna och uttrycker sin sympati och solidaritet för det ukrainska folket. Med dessa attacker hotar Ryssland säkerheten för alla som deltar i Paralympics och har därmed också brutit mot den olympiska freden som skall garantera för en fredlig och säker miljö i samband med resor till och från, samt under spelen. 

Vidare rekommenderar man starkt att IPC överväger att utesluta Rysslands Paralympiska Kommitté samt Belarus Paralympiska Kommitté från att delta i de kommande paralympiska spelen samt att säkerställa att den ukrainska truppen kommer att ges möjlighet att delta. 

– Vi befinner oss i en extraordinär och allvarlig situation och då är det viktigt att agera tydligt. Tillsammans med våra nordiska grannländer blir vi starkare, säger Sveriges Paralympiska Kommittés ordförande, Åsa Llinares Norlin.

Läs hela skrivelsen på engelska eller på svenska

Nyhetsarkiv