augusti 15, 2019 - 12:01 e m

Nilsson redo för VM: “Poängen räknas dubbelt”

Det är inte bara VM-medaljer som står på spel nästa vecka. Kvalpoängen till stundande Paralympics väger minst lika tungt. “Det skulle vara en dröm”. 

Text: Jonathan Falck, Svenska Badmintonförbundet

Basel i Schweiz står under andra halvan av augusti i centrum för världens badminton då VM och Parabadminton-VM spelas där samtidigt. Rickard är Sveriges enda deltagare i Parabadminton-VM.

– Det är enormt roligt att de båda världsmästerskapen går samtidigt i samma stad. Jag ser verkligen fram emot att få spela där, och jag hoppas på bra resultat och att många svenska kommer dit och hejar, säger Rickard Nilsson.

Parabadminton-VM spelas den 20-25 augusti. I VM deltar Rickard i samtliga tre kategorier. Förutom singel spelar han herrdubbel med Alan Oliver, Skottland, och mixed med Helle Sofie Sagøy, Norge.

– Självfallet tufft att spela tre kategorier, men samtidigt är det bra att få många matcher och komma igång ordentligt, säger Rickard.

Han satsar i första hand på singel, där han är rankad sexa i sin klass SL4.

Vad har du för förhoppningar inför VM?
– Jag hoppas komma till minst åttondel i singel, det vill säga lika långt som jag kom vid den senaste VM-turneringen, 2017 i Sydkorea.

– Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att konkurrensen är klart tuffare i dag. Min skada har också gjort att jag inte har kunnat träna upp spelet riktigt som jag hade hoppats.

Rickards främsta konkurrenter är dels världsettan Lucas Mazur från Frankrike men också tre indier som är mycket duktiga.

– Jag ser också fram emot dubbel och mixed. Jag trivs verkligen med mina partners. Vi har kul när vi spelar och särskilt i mixed har det gått rätt hyfsat. Vi har chans på en åttondel eller kvartsfinal om vi får en bra lottning.

Årets VM-turnering är extra viktig eftersom mästerskapet ingår i kvalificeringsåret för att få spela Paralympics i Tokyo 2020. Där kommer 22 idrotter att vara representerade, och badminton är tillsammans med taekwondo nytillkomna sporter. För att kvalificera sig till Paralympics gäller det för Rickard att prestera bra i flera tävlingar under 2019 och 2020.

– Poängen i VM räknas dubbelt, så jag hoppas förstås på goda resultat i Basel, säger Rickard.

Han har börjat med klart godkända resultat i de fem första kvalificeringstävlingar som han har deltagit i.

– Ja, jag ligger bra till och har absolut möjlighet att få komma med till Paralympics. Men det gäller att jag fortsätter göra bra ifrån mig.

Vad skulle ett deltagande i Paralympics betyda för dig?

– Extremt mycket. Att få vara med i Paralympics har varit min dröm ända sedan jag började spela badminton. Det skulle betyda mycket på många olika plan. För mig som person, för självförtroendet och även för ekonomin. Jag skulle verkligen önska mig fler sponsorer så att jag kan fortsätta satsa rejält på min sport.

Nyhetsarkiv