maj 31, 2021 - 11:27 f m

Mycket på spel under EM i Polen

Friidrottslandslaget har en spännande vecka framför sig. Inte nog med att medaljer står på spel, det här är sista chansen att ta en biljett till Paralympics.

Med omkring 700 tävlande från 43 länder avgörs EM i parafriidrott mellan 1-5 juni i Bydgoszcz i Polen. Sverige åker dit med en slagkraftig trupp på sex aktiva och förbundskapten Magnus Olsson ser fram emot mästerskapet som är den sista stora internationella tävlingen innan Paralympics.

Jag hoppas och tror att vi kan vinna några medaljer och att de aktiva förbättrar sina personbästan. Det kan i sin tur kan leda till att vi plockar fler svenska kvotplatser till Paralympics. Just nu har vi en manlig och en kvinnlig kvotplats och det här är vår sista chans att ta ytterligare någon plats till Tokyo senare i sommar.  

Vad kommer ni att fokusera på?

– Alla är toppade inför mästerskapet och vi hoppas att det även kommer visa sig i resultatlistan. Vi försöker optimera möjligheterna för att våra aktiva ska kunna prestera på sitt max. Att få möjlighet att tävla under en sådan här tävling med hårda corona-restriktioner ger oss bra erfarenhet till Paralympics.

Hur ser möjligheterna ut?

– I och med coronasituationen har vi endast tagit ut aktiva som har möjlighet att ta sig till Paralympics senare i år. Det gör att truppen är ganska tunn men slagkraftig. Vi har under det senaste året haft goda möjligheter att träna till skillnad från många andra länder och det tror jag kan vara en fördel för oss. Men å andra sidan saknas tävlingsrutinen och det gäller att få allt att klaffa om vi ska lyckas.

Hur viktig är tävlingen?

– Som sagt, det är sista chansen att få kvotplatser till Tokyo och dessutom ett stort mästerskap och då vill man vinna medaljer, så det är en väldigt viktig tävling, avslutar Magnus Olsson.

>> Se livesändningar och följ mästerskapet

Svenska truppen

Per Jonsson                         Längd            T13                IF Änglarna

Tobias Jonsson                    Längd            T12                IF Änglarna

Viktoria Karlsson                 Längd            T11                GKIK

Olof Ryberg                        Längd            T13                Örgryte IS

Jeffrey Ige                           Kula               F20                Spårvägens FK

Niklas Almers                      100m             T54                IFK Växjö

Ledare:

Magnus Olsson                   Förbundskapten                 

Ingela Nilsson                     Coach                                 

Thomas Gjörling                 Fysio och Coach                 

Sofia Sandgren                   Ledsagare och Coach

Nyhetsarkiv