september 15, 2020 - 10:48 f m

Modin och Messi frontar innovativ hjälpmedel

När techbolaget OrCam lanserar ett initiativ för att lyfta världens mest avancerade hjälpmedel för personer med synnedsättning gör man det med fotbollsstjärnan Lionel Messi och den svenska skidtalangen Zebastian Modin i spetsen.

Det israeliska företaget OrCam utvecklar bärbara hjälpmedel som med hjälp av artificiell intelligens och avancerad kamerateknik hjälper personer med synnedsättning. Innovationen kommer efter många års ledande forskning inom datavetenskap, i synnerhet artificiell vision och AI.

– Vi vill stärka människor med svåra synskador och lässvårigheter, exempelvis på grund av dyslexi, – och hjälpa dem att studera, arbeta och leva ett självständigt liv. Genom att driva innovationen framåt inom artificiell vision bidrar OrCam till ökad livskvalitet för våra användare, säger Fredrik Cornelius, nordisk säljchef OrCam.


Bara sådant som att kunna läsa post och en annan analog text via en kamera visar hur tekniken utvecklas, och vilka möjligheter det ger

Zebastian Modin

Modin och Messi frontar kampanjen

OrCam driver just nu en global kampanj med fotbollsstjärnan Lionel Messi som frontfigur. I Sverige, där över 100 000 personer lever med en synnedsättning, görs en satsning tillsammans med paraidrottaren och skidåkaren Zebastian Modin från Östersund. Ambitionen är att öka kännedomen om företaget och dess produkter för att kunna hjälpa fler personer med synnedsättning i både vardagen och arbetslivet. Personer med synnedsättning har rätt till hjälpmedel och stöd från Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan, men än så länge erbjuds inte tekniken överallt.

– Zebastian är Sveriges bästa Paralympiska skidåkare och en viktig röst för att fler ska förstå vilken positiv inverkan den här tekniken kan ha på individen – och hur viktigt det är att fler får möjlighet att ta del av den, fortsätter Fredrik Cornelius, nordisk säljchef OrCam.

Zebastian blev blind på sitt vänstra öga när han var sex år gammal. Några år senare tappade han det mesta av sin syn på höger öga. Det har inte stoppat honom från att bli en av Sveriges mest framgångsrika paralympier, med tre silvermedaljer i Paralympics och två VM-guld som främsta meriter.

– Det är helt fantastiskt hur väl OrCam fungerar. Bara sådant som att kunna läsa post och en annan analog text via en kamera visar hur tekniken utvecklas, och vilka möjligheter det ger. Därför är jag glad att vara en av de första användarna av MyEye och att vara en del av detta initiativ som kan hjälpa så många, säger Zebastian Modin.

Nyhetsarkiv