augusti 26, 2021 - 3:30 e m

Utan medalj men klara för ny final

Det fanns förhoppningar om medalj när Louise Etzner Jakobsson med hästen Goldstrike BJ klev in i de Paralympiska spelen under torsdagskvällen i Tokyo. Men knappa två tiondelar skulle skilja Etzner från att försvara sitt brons i dressyren.

Regerande bronsmedaljören Louise Etzner Jakobsson kom till Tokyo med ny häst och ett färskt benbrott. Trots motgångarna inför spelet blev den Paralympiska debut som duo med Goldstrike BJ ett lyckat framträdande.

Efter endast ett år ihop med Goldstrike väntade en svår uppgift i att försvara bronset från Rio 2016 i dressyrens individuella tävling. Men Etzner som tillsammans med Goldstrike gick ut som sjunde par red in poängen 72.634 och placerade sig på silverplats.

— Det kändes bra där ute, sen kan man alltid göra bättre, sa Etzner efter tävlingen samtidigt som hon nervöst fick vänta på de resterade i hennes startfält.

Snabbt blev det dock klart att silvret nergraderades till ett brons då belgaren Mano Belclayes, som var näste ryttare på tur, noterades för 72.853. Knappa tvåhundradelar bättre än Etzner.

Med nederländskan Sanne Votes kvar som största hot mot bronset visste Louise att det skulle krävas mycket för att ligga kvar på medaljplats.

— Jag har ju slagit henne några gånger med Zernard, men jag tvivlar på att jag kan göra det med min nya häst så här när han är så orutinerad, sa hon direkt efter att hon klivit ner från hästryggen.

Votes levererade precis som Etzner hade på känn och Nederländskan vann med en marginal på nästan två poäng. Det innebar även att den svenska medaljen får vänta. Louise Etzner Jakobsson missade pallen med ynka två tiondelar, men med fjärdeplatsen har ekipaget kvalificerat sig till kürfinal.

Paralympics debuten

I sitt första Paralympics stod Lena Malmström för en otroligt stark debut och tillsammans med sin häst Faboulous Fidelie red de in 69.833. Med debuten bakom sig sken Malmström ikapp med sin glittriga hjälm samtidigt som hon intervjuades.

Som andra par in i tävlingen blev det sedan en lång väntan för att se vart det hela skulle landa. Men lite av en hint fick man när belgiskan Michele George slog till med 76.476 och placerade sig i en klar ledning. Halvvägs genom startfältet låg Malmström på fjärdeplats och efter att alla 14 ryttare gjort sitt stod det klart — topp åtta i debuten och även Malmström är klar för küren.

Nyhetsarkiv