maj 2, 2019 - 11:37 f m

“Mini-Paralympics” till Åre och Östersund vintern 2023

World Para Snow Sports Championships, så heter Internationella Paralympiska Kommitténs nya stora tävlingssatsning. En tävling där fem av de Paralympiska vinteridrotterna tävlar på samma plats och platsen 2023 är Åre och Östersund.

Åre och Östersund är två städer som befinner sig i navet av vintersportevenemag de närmaste åren. I januari var World Para Nordic Skiing World Cup på besök i Östersund och under 2020 kommer städerna att stå värd för hela fem olika tävlingar som arrangeras tillsammans med Internationella Paralympiska Kommittén (IPC). År 2023 har de två städerna även fått den stora äran att arrangera World Para Snow Sports Championships, ett “mini-Paralympics” med tävlingar i fem olika vintersporter.

– IPC har länge velat få till att man har flera olika idrotter på samma ställe. Det både ökar intresset medialt med fler idrotter och dessutom kan man lyfta idrotterna på ett helt annat sätt, säger Fredrik Andersson, Eventkoordinator på Parasport Sverige.

Tävlingen är ett nytt och framarbetat koncept som gör debut 2021 i norska Lillehammer. Tanken med tävlingen är att samla vintersporterna på en och samma plats. I Åre och Östersund kommer parasporterna: Längdskidor, skidskytte, alpint, snowboard och paraishockey att finnas representerade. Med faciliteter som Östersund Arena, skidstadion i Östersund och Klövsjös alpina backar är Åre och Östersund en möjliggörare för tävlingarna.

– Regionen är väldigt bra för tävlingarna, vi har fina förutsättningar här. Samtidigt blir det en stor utmaning för oss att skapa en så stor organisation inför tävlingarna. Det är nästan som ett Paralympics, det är bara en idrott mindre, säger Fredrik Andersson.

Inför tävlingarna kommer arenor och anläggningar att rustas upp. En bra lärdom kring att arrangera så stora evenemang fick Fredrik Andersson när världscupen i längdskidor och skidskytte var på besök i början av 2019. Planeringen pågår redan inför vad som komma skall inom de kommande fyra åren.

– Vi har kunnat göra en utvärdering med allting från ledare och coacher till funktionärer, efter att vi hade världscupen här för första gången. Det pågår en förstudie så att vi kan se över vilken kunskap som behövs från kommunen, arenor och även anställda. Vi behöver veta vilka verktyg som behövs för att göra det så bra som möjligt, säger Fredrik Andersson.

När anläggningarna rustats upp och det organisatoriska arbetet är färdigt, kommer ljuset att skina på de atleter som kommer till Östersund för att göra upp i de olika tävlingarna. Ett medaljhopp för Sverige kan mycket väl komma att bli skidåkaren Zebastian Modin, som har flera stora mästerskapsmedaljer i bagaget. Senast under VM i Kanada i början av 2019 vann skidåkaren ett VM-guld och en silvermedalj.

– Det är så klart jättekul med tävlingar på hemmaplan. Det är även kul att de är ute i så god tid och planerar inför tävlingarna. Det är någonting speciellt med att tävla på hemmaplan, säger Zebastian Modin.

“Zebben” har hemmaplan på flera sätt under tävlingarna i Östersund. 24-åringen bor på Frösön, som ligger närmare ett stenkast från centrala Östersund. En fördel som han gärna tar vara på och utnyttjar.

– Östersund är bra för mig ur flera synvinklar. Jag kommer inte behöva resa eller lägga tid på att lära känna banorna. Det finns bra spår i Östersund och fina anläggningar, så tävlingen hamnar på ett bra ställe där det passar sporterna, säger Modin.

Modin gillar även konceptet med att samla flera tävlingar på ett och samma ställe.

– Idag är ett Paralympics så mycket större än våra andra tävlingar. Tävlingarna kommer nog att hjälpa varandra att göra parasport större. Så det ser jag också som en fördel.

FAKTA:

  • Det första World Para Snow Sports Championships kommer att hållas i norska Lillehammer 2021.
  • Parasporterna som kommer att utgöra tävlingarna är längdskidor, skidskytte, alpint, para-snowboard och paraishockey.
  • Tävlingen är den första någonsin som arrangerar parasporterna i ett och samma land, samtidigt.

 

Nyhetsarkiv