augusti 21, 2018 - 2:14 e m

Sverige simmade hem sex medaljer under sim-EM i Dublin. Två silver och fyra brons, samt många nya personbästa. Ett EM över förväntan.
– Genom att klassningarna gick vår väg, så blev det nog bättre än vad jag hade förväntat mig. Säger förbundskapten Andreas Jonerholm.

Mästerskapsdebutanten Nicola St Clair Maitlands insats under EM var lite av en skräll. Det blev två brons för St Clair Maitlands, ett på 100 meter rygg och det andra i 50 meter fjäril, något som överraskade förbundskaptenen.
– Att hon skulle ta medaljer i sitt första mästerskap, det trodde jag inte. Finalsimning, Ja. Men inte medaljer. Det var lätt överraskningen.

För Maja Reichard som ställde upp i två distanser, 50 meter fritt och 100 meter bröstsim, blev det en bronsmedalj i vardera lopp. Lina Watz simmade hem Sveriges ena silver, som kom på distansen 100 meter ryggsim, klass S9.

Mikael Fredriksson tog Sveriges andra silver under EM i Dublin, på 150 meter medley. Det avslutade även Fredrikssons internationella tävlingskarriär efter 13 år i landslaget.
– Micke är en otrolig kille, fantastisk människa och mer. Han kommer saknas i truppen absolut! Säger förbundskapten Jonerholm.

Med tio internationella medaljer, nio världsrekord och tio Europarekord  trappar Mikael Fredriksson nu ner på simningen. Finalen på 50 meter ryggsim blev den 50:e och sista finalstarten i Mikael Fredrikssons internationella elitkarriär.
– Han betyder jättemycket, och är en stor förebild. Har varit med länge, har kunskap och är ödmjuk, alltid glad och positiv. En stor förebild! Säger Jonerholm om Mikael ”Micke” Fredriksson och fortsätter.
– Att Micke varit med så pass länge i landskapet har bidragit till en stabilitet och trygghet till truppen. Att det är någon som har varit med tidigare. Det som är fördelen nu, det är att Maja är kvar. Vi har både Lina och Ludde som varit med Paralympiska spel tidigare. Och har så pass många mästerskap med sig nu.

Utöver medaljerna blev det många nya personbästa. Även placeringar precis utanför pallen simmades in. Ett bra mästerskap av den svenska truppen.
– Fantastiskt kul mästerskap, bra prestationer, sex medaljer av fyra olika individer plus en hel del fjärde, – femteplatser. Avslutar Andreas Jonerholm.

Nyhetsarkiv