februari 25, 2022 - 7:00 f m

Mats-Ola Engborg: “Gäller att prestera på max”

I Pyeongchang gjorde han mästerskapsdebut. Efter det har Mats-Ola Engborg varit med och spelat hem ett VM-brons och ett VM-silver. Med en stark säsong i ryggen väntar nu ­karriärens andra Paralympics. 
– Jag hoppas att vi ska kunna ­prestera lika bra och kanske ännu ­bättre i Peking.

Mats-Ola Engborg är med sina 64 år äldst i curlinglandslaget, men inte den spelare som utövat sporten längst. Han slog sig in i landslaget 2017, blott fyra år efter att han började.  

– Det var lite av en slump. Det var en slutade i landslaget och då blev en plats ledig. Jag vet inte vad som gjorde att jag blev vald. 

Mats-Ola kom i kontakt med curlingen via rehabiliteringen på sjukhuset 2013, drygt elva år efter ­arbetsolyckan där han förlorade sina ben. Han fastnade direkt, mycket tack vare de andra spelarna i laget hemma i Jönköping. 

– Vi har en otroligt härlig klubb som ­ställer upp hela tiden och vi har goa ­träningskompisar. Vanligtvis är vi åtta till tio rullare som tränar tre gånger i ­veckan där alla är otroligt träningsvilliga. Sen kör några extra träning med mer specifika uppgifter. Det gör mycket när man åker till träningarna och vet att man får träffa ett riktigt roligt och härligt gäng som man skrattar mycket med. 

Förutom framgångarna i landslaget har Engborg individuella meriter från hösten 2021 som svensk mästare i figurspel, samt ett guld från Nordiska mäster­skapen med laget från Jönköping. Nu ser 64-åringen fram emot spelen i Peking där det för­hoppningsvis blir ytterligare en medalj att lägga till samlingen. 

– Vi har visat vad vi kan redan inför spelen. Vi tog VM-silver i Kina 2021 och VM-brons i Schweiz 2020, jag hoppas att vi ska prestera lika bra och kanske ännu bättre i Peking. Sen är det jättetufft och otroligt jämnt så det gäller att prestera på max nästan hela tiden.

>>Läs mer om den svenska truppen till Paralympics i Peking<<

Nyhetsarkiv