augusti 19, 2022 - 7:15 f m

Magnus Wislander ny förbundskapten för landslaget i goalball

Magnus Wislander blir ny förbundskapten för svenska landslaget i goalball. Handbollslegendaren gör sitt första läger som förbundskapten i helgen.
Beslutet har växt fram och jag har insett att det här kommer bli en jättekul grej och en stor utmaning för mig, jag ser verkligen fram emot uppdraget. 

Med 386 landskamper, 1191 gjorda mål och 13 mästerskapsmedaljer mellan åren 
1985–2004 är Magnus Wislander Sveriges bästa och mest erfarna handbollsspelare genom tiderna. Att han 18 år efter sin spelarkarriär skulle bli förbundskapten för landslaget i goalball var det inte många som trodde.

– Nej, mitt namn kanske inte stod högst upp på listan, säger Wislander med ett leende och fortsätter:

– Jag försökte skapa mig en uppfattning kring uppdraget och på något vis växte beslutet fram och jag förstod att det här kan bli riktigt roligt. Det är en ny grej för mig där jag har mycket att lära. Jag ser det som en spännande och intressant utmaning.

Vad var största anledningen till att du tackade ja till rollen?

– Det är underbart att jobba med människor och lagsport. Samtidigt blir det här något nytt för mig. Jag tror att de här killarna är motiverade och vill framåt, tillsammans ska vi försöka ta oss ett snäpp vidare från hur det ser ut idag. Det finns en tradition inom svensk goalball som vi kan falla tillbaka på och det är det vi ska jobba mot.

”Man var livrädd”

Magnus har varit i kontakt med goalball en gång tidigare, det var under ett landslagsläger på 90-talet med Bengan boys.

– Det var hemskt, man var livrädd för att krocka med någon annan och visste inte vart målet var. Det har nog aldrig fuskats så mycket någonsin, glasögonen åkte upp och ner varannan sekund för man hade inte en susning om var man var. Jag är otroligt imponerad av spelarna som utför den här sporten.

Förutom träningen på 90-talet är den svenska förbundskaptenen ny in i goalball-världen.

– Det blir svårt att hitta på några spelkombinationer så som Bengan var bra på med ”görkbörkar” eller sådana saker. Det finns såklart en del taktiska saker som jag inte har lärt mig ännu men det är ju killarna som ska spela på plan. Ju bättre de, blir desto mindre behöver man sin förbundskapten. Vi kommer att lära av varandra.

“Bevisar att svensk parasport är på framfart”

Ines Lopes, sportchef på Svenska Parasportförbundet, är glad över att kunna presentera Magnus som ny förbundskapten.  

– Vi är otroligt stolta och glada över den här rekryteringen och det ska bli väldigt spännande att se vad Magnus kan skapa med vårt unga landslag. Att vi kan locka till oss ledare med den här typen av erfarenhet och kompetens bevisar att svensk parasport är på framfart.

– Vi har ett ungt och formbart lag efter en generationsväxling som passar Magnus perfekt. Han kan sätta sin mentalitet och prägel på laget och jag tror han kan lyfta den här lilla sporten till nya höjder, säger Ines Lopes.

På lördag gör Wislander sitt första framträdande som förbundskapten under ett träningsläger i Stockholm.

– För första gången på väldigt, väldigt många år ser jag fram emot att få åka på läger igen. Det ska bli oerhört skoj att träffa killarna och få en bättre uppfattning om hur allt fungerar.

Första stora utmaningen för det unga svenska laget blir B-EM i Portugal i november.

– Det finns många duktiga lag i Europa och vi är ett ungt lag som ser fram emot att utvecklas stegvis de kommande åren.

Kontraktet sträcker sig över Paralympics i Paris 2024.

Fakta: 

Meriter svenska landslaget i goalball (herr) 
Paralympics

  • 2000 – brons
  • 2004 – silver
  • 2008 – brons
  • 2016 – Fyra efter förlust mot hemmanationen, Brasilien, i förlängning.

VM 

  • 2002 – guld
  • 2006 – silver

>> Vill du testa på goalball – hitta din förening här

Det här är goalball

Spelregler: 

Goalball är en lagidrott för personer med nedsatt eller ingen syn. Den spelas på en plan lika stor som en volleybollplan (18x9meter). Alla spelare bär ögonbindel för att det skall bli så lika villkor som möjligt oavsett vilken synnedsättning spelarna har. 

Spelet går ut på att kasta bollen längs med marken och passera motståndarlagets försvar och in i mål. Samtliga spelare på plan agerar försvar och anfall då spelet böljar fram och tillbaka när bollen skiftar sida efter varje skott. Bollen innehåller en pingla som gör att den hörs när spelarna kastar bollen längs med marken och det försvarande laget kan orientera sig med hjälp av hörseln och försöka stoppa bollen innan det blir mål.

Ett lag i Goalball består utav 6 spelare, 3 spelare på plan och 3 avbytare. Under en match har man tillgång till 3 byten och 3 timeouter. Spelarna befinner sig hela tiden på sin egen planhalva för att därifrån skjuta bollen mot det försvarande laget och sedan själva agera försvar. Målet är hela planens kortsida 9 meter brett och 1.5m högt. Det krävs ett gemensamt lagsamarbete för att kunna försvara hela målet. Planen har ett flertal upphöjda linjer för att ge spelarna möjlighet att navigera och orientera sig med hjälp av känseln. Spelarna kastar bollen med handen längst med golvet, det finns regler som styr vart bollen måste först nudda golvet för att ge de försvarande en chans att hinna höra bollen innan den går i mål på andra sidan.

Om bollen: 

Bollen är aningen större än en basketboll, 25 centimeter i diameter och den väger 1,25kilo.
På elitnivå är goalball en snabb och fartfylld idrott där bollen kan nå en hastighet upp mot 80 kilometer i timmen.

Klicka här för att läsa mer om idrotten

Nyhetsarkiv