oktober 25, 2019 - 7:56 f m

Lyckat VM i sportskytte: ”Över förväntan” 

Två medaljer och två kvotplatser, varav en ordentlig överraskning.  
– Jag är extremt glad för hennes skull, säger Pernilla Svensson. 

Inför VM i Sydney, Australien, var det svårt att sia om hur det svenska landslaget skulle stå sig mot ett allt tuffare motstånd. Det fanns möjliga kvotplatser till Paralympics för tre av de svenska skyttarna. För de tre andra var det medaljerna som hägrade. Det blev två av vardera. Två kvotplatser och två medaljer. 

Yu-Jeong (Johanna) Bang och Håkan Gustafsson tog varsin kvotplats till Tokyo 2020. 

– Det var verkligen över förväntan. Jag är så extremt glad för Johannas skull. Vi vet att hon har det i sig men hon brukar ofta vilja för mycket och blir då lätt lite för nervös. Men nu lyckades hon ta sig till final och även ta en kvotplats till Tokyo. Jag vet inte ens om. Hon trodde på det själv, säger Pernilla Svensson, förbundskapten. 

Tyvärr hade Ellinor Axelsson-Vaughn maximalt oflyt när hon missade en kvotplats med tre innertior färre än sin motståndare. 

“Sprider ett lugn som är svårt att värdesätta”

Förbundskaptenen, Pernilla Svensson, om Anna Normann.

Hon skulle dock ta revansch senare i veckan när hon tillsammans med Philip Jönsson vann VM-silver i MixTeam, en ny gren som ännu inte finns med i Paralympics. 

– Det är synd för Ellinor och Philip är ett otroligt bra och stabilt team som garanterat hade varit med i toppen där. 

Den stora höjdpunkten under VM var dock att Anna Normann vann guld i R8, 50 meter. Hon tog ledningen från första skott och släppte därefter aldrig taget om guldet. 

Anna Normann firar sitt guld i R8, 50 meter.

– Hon är otrolig och har en enorm erfarenhet. Inte nog med att hon är en fantastisk skytt som är med och slåss om medaljer i samtliga tävlingar, hon är dessutom en stor trygghet för resten av gruppen och sprider ett lugn som är svårt att värdesätta, berömmer Pernilla Svensson. 

Vad händer nu? 
– Vi tar med oss väldigt mycket från Sydney som vi kommer ha nytta av under Paralympics om mindre än ett år. Men dessförinnan ska vi finslipa på detaljer, vi ska vara ännu bättre i Tokyo. 

Nyhetsarkiv