maj 5, 2021 - 9:46 f m
Louise Jannering låter ingen annan bestämma vart gränsen går. I sommar vill hon representera Sverige i Paralympics. Samtidigt studerar hon på masternivå.
Louise Jannering är uppvuxen i Nynäshamn och har nu en lägenhet i Uppsala där hon också studerar Statsvetenskap på masternivå. Närheten till havet och den aktiva familjen har bidragit till en positiv inställning till utmaningar.
Åland, Finland, Tyskland och Danmark utöver den svenska kustlinjen har besökts med segelbåten. Även ridning och alpin utförsåkning var en del av det idrottsutövande hon gjorde som ung men elitsatsningen skulle hamna i en annan idrott, nämligen cykel.
Familjen hade förvisso en vanlig tandemcykel under Louise uppväxt men det var när hon så sent som vid 18 års ålder fick testa en tandem-racer som hon förälskade sig i sporten.
Att hon nu, 5 år senare, har utvecklats så pass mycket att hon jagar en kvalplats till Paralympics stavas mental styrka.
– Mina föräldrar har alltid låtit mig sätta mina egna gränser och för mig så finns det inga gränser. Vad som händer då är att det inte finns så mycket som stoppar en. Klart att det finns hinder med att inte kunna se, men man behöver inte skapa fler hinder, utan istället fokusera på att lösa de problemen som finns, berättar Louise Jannering.
På grund av pandemin har skolundervisningen det senaste året varit på distans. Istället för att bo kvar i lägenheten i Uppsala valde hon att flytta hem till sin mamma i Gustavsberg.
– Från början var det inte tänkt att jag skulle stanna här så länge. Tanken var att jag skulle bo och träna i Falun men när inte det gick passade det ganska bra med tanke på att det är ganska mentalt påfrestande att ta sig från punkt A till B, även fast man kan rutten. Det ger mig också mer tid och energi att prioritera cyklingen, vilket är bra inför ett eventuellt Paralympics.
Under varje träningspass blir man utvärderad och det gäller att inte bara se på dagens resultat, utan ur ett helhetsperspektiv.
Namn: Louise Jannering
Ålder: 23
Bor: Uppsala (Gustavsberg)
Idrott: Paracykel, Tandem
– Jag försöker att tänka långsiktigt och inte koppla för mycket känslor till resultatet. När jag upplever motgångar försöker jag söka support från personer i min närhet och använda mig av de resurser jag har. Vissa gånger har man kanske inte kompetens nog att veta vad man ska göra för att komma ur det eller förbättra resultatet.
– Därför är det också viktigt att kunna prata med någon som inte är uppe i samma sak utan kan zooma ut och se det ur ett större perspektiv. Håll i och håll ut, ibland kanske det är lättare sagt än gjort.
Det finns en plats kvar för att representera Sverige i paracykel i Paralympics i Tokyo 2021, men först måste man kvala in. Linjelopp, tempo och velodrom är disciplinerna som är aktuella och skulle det inte bli alla så är det linjelopp och tempo som hon är bäst på.
För tillfället tränar Louise och hennes pilot Anna Svärdström på skilda håll, men mer träning blir det tillsammans med hennes andra pilot, Jenny Eliasson, som hon tränar velodrom med. Då måste de ta sig till Falun där Sveriges enda velordom-bana ligger.
– Det är en utmaning att försöka kombinera en elitsatsning samtidigt som man studerar, men det är också värt att livet inte står och faller i bara en sak.
– Vi får se vad som händer men det vore en otrolig förmån att få åka till Tokyo och representera Sverige i Paralympics senare i år, säger Louise Jannering.