Paralympiern Lina Watz aktuell som sommarvärd i P1. Foto: Micke Grönberg / Sveriges radio

augusti 9, 2021 - 5:29 e m

Foto: Micke Grönberg / Sveriges radio

Lina Watz sommarpratar i P1: “Känns verkligen så stort”

Paralympics-aktuella Lina Watz är en av värdarna i Sveriges Radios Sommar i P1. Med sitt sommarprat vill hon ge lyssnarna en inblick i parasporten.
– Jag tackade ja direkt för jag kände att en sån här chans får man bara en gång, säger parasimmaren från Hammarö, Karlstad.

Förfrågan om att medverka i det populära programmet som sänts sedan 1959 kom i april. En fråga som Lina Watz inte hade förväntat sig och där det aldrig var någon tvekan om vad hon skulle svara.

– Vi är mer underrepresenterade i media än annan idrott, så jag vill verkligen ta vara på det när jag får en sån här möjlighet att synas i detta forum, att sprida så mycket jag bara kan om allt det fantastiska som finns inom paraidrott.

Senast en idrottare med meriter från Paralympics var sommarvärd var Aron Andersson 2017. Innan dess var det Helene Ripa 2014 och först ut under 2010-talet Anders Olsson 2012.

Nu är det åter dags för en av världseliten i parasport att sätta sig vid radiomikrofonen när Lina Watz delar med sig av sin historia.

– Det är ju sånt som jag verkligen brinner för och jag vill ge lyssnarna en inblick in i den paralympiska rörelsen och rörelsen med paraidrott överhuvudtaget.

Skrev ner allt och byggde vidare

När möjligheten kom i april så startade Watz processen med att skriva ner allt som hon ville få med i sitt program och det visade sig resultera i en hel del text som hon, tillsammans med producenten Ulla Walldén, jobbat fram till ett program där hennes ärr, amputation och simning ligger i fokus.

– Vi har haft ett jättebra samarbete. Jag känner verkligen att det var bra att jag skrev mycket i början för det var mycket, mycket text som har åkt bort men också mycket vi har byggt vidare på som hon kunde fånga upp, säger Lina Watz och fortsätter berätta vad hennes sommarprat kommer att handla om.

– Det är självbiografiskt, det handlar ju om mig och saker som jag har varit med om. Så mycket fokus på mitt ben och mina ärr och sen blir det mycket om min amputation, tankar kring det och allt det som de har lett mig in på. Allt som de har fått mig att känna under tiden som jag växte upp och sen mycket Paralympics, paralympiska rörelsen och paraidrott.

Det är inte bara historieberättandet som ska sitta, musiken har en stor effekt på programmet och en chans för den som ska sommarprata att sätta sin egen låtlista och få in sina favoriter, något som börjar se bra ut enligt Lina själv.

– Jag skulle väl säga att hälften av låtarna var självklara, det fanns några som jag verkligen ville ha med. Så jag är väldigt nöjd med alla låtar hittills, men den är inte helt klar än låtlistan.

En av sex idrottare

Av 58 sommarvärdar är det totalt sex sommarpratare med sportkoppling. Förutom Lina Watz medverkar skridskosensationen Nils van der Poel, SVT:s kommentator Jacob hård, ryttaren Lisen Bratt Fredricson, samt fotbollstränaren Sven-Göran “Svennis” Eriksson.

– Jag känner ju Nils Van der Poel, så vi har kunnat bolla med varandra lite under processen vilket har varit jätteskönt. Vad är oddsen för att man ska prata samma år som en kompis? Jag tycker verkligen han pratar om bra grejer, så det ska bli kul att få höra det färdiga resultatet, säger simmaren kring frågan om vilka hon själv ser fram emot att lyssna på i sommar.

– Det är ju flera stycken! Det ska bli kul att höra min värmländska kollega, Sven-Göran “Svennis” Eriksson. Sen Inger Larsson, alltså jag menar Pippi! Hallå. Hur häftigt? Så det ser jag fram emot att lyssna på också.

För den som ser fram emot att lyssna på Lina Watz och hennes sommarprat så sänds det den 10 augusti klockan 13.00 i Sveriges Radio P1.

– Det känns verkligen så stort, en ära att få sommarprata. Titta bara på de som gjort det innan mig, alltså det är superstort verkligen!

Nyhetsarkiv