april 17, 2019 - 3:33 e m

Lina Watz: “Man ska vara stolt över sina ärr”

“Det är så tråkigt att alla strävar efter att vara normen istället för att vara stolt över det man har gjort och den man är.”

Under tisdagens avsnitt av Vinnarskallar fick var det Lina Watz tur att berätta sin historia för de andra deltagarna. Kampen mot smärtorna, tävlingsskallen som aldrig gett upp och beslutet om att plocka bort en kroppsdel.

– Samtidigt som jag hörde mig själv säga “ja” skrek hela min kropp “nej, nej, nej”, berättar Lina om när hon tog beslutet att amputera vänster ben.

– Så psykiskt dåligt har jag aldrig mått i hela mitt liv som under dem två månaderna som jag väntade på operationen. Jag hade panik. Ren och skär panik, berättar Lina Watz i programmet.

Hon var endast 18 år när hon tog beslutet att amputera vänster ben som styrt stora delar av hennes liv. Operationerna avlöste varandra, smärtan försvann aldrig och rehabiliteringen var konstant. När hon var 11 år kom hon i kontakt med simningen för första gången vilket blev starten på en strålande simkarriär. Som bara börjat. Med ett Paralympics i Rio i ryggen siktar nu Watz mot Tokyo 2020.

– Det är målet, jag vill dit och prestera mitt yttersta, säger vinnarskallen.

Hon påpekar flertalet gånger under programmet hennes stolthet över sin protes som hon bär men också alla ärr som hon fått under åren.

– Jag är väldigt stolt över att vara amputerad och stolt över det jag har gått igenom. Många gömmer sina ärr istället för att visa upp den man är och det man gått igenom. Jag vet att det är många kvinnor som skäms över ärr från till exempel kejsarsnitt. Det är så tråkigt att alla strävar efter att vara normen istället för att vara stolt över det man har gjort och den man är.

– Alla ärren har skapat den man är och jag tycker det finns en enorm kraft och stolthet i det. Tänk om alla kunde vara mer stolta över det man gått igenom istället för att gömma sig.

Nyhetsarkiv