augusti 13, 2021 - 10:58 f m

Lång väntan på Paralympics snart över: “Nästan lite surrealistiskt”

I fem år har simmaren Lina Watz längtat till Paralympics i Tokyo. Den 25 augusti får hon äntligen kasta sig i tävlingsbassängen i Olympic Aquatics Centre.
– Det känns speciellt att få komma iväg när man har väntat så länge. Det känns nästan lite surrealistiskt, säger hon.

Lina Watz representerar Sverige i simning tillsammans med Pernilla Lindberg. Watz debuterade på Paralympics i Rio 2016 där hon bland annat slutade åtta på 50 meter frisim.

Sedan dess har 25-åringen från Värmland haft siktet inställt på Paralympics i Tokyo. På grund av coronapandemin har väntan på spelen blivit lång – men snart är den slut.

– Jag har väntat på det här i väldigt många år nu. Man är så inrutad med fyra år så även om det bara är ett år extra gör det ganska stor skillnad i uppladdningen, säger Lina Watz.

Sjuk i långtidscovid

Uppladdningen blev inte som hon hade tänkt sig. I november förra året blev hon sjuk i långtidscovid och först ett halvår senare började hon känna sig återhämtad.

– Jag skulle vilja säga att formen är så bra som den kan vara. Klart att det sätter sina spår att vara sjuk så många månader men nu svarar kroppen bra igen.

– Så fort kroppen svarade bra drog vi på med träningen. Jag är nöjd med jobbet vi har gjort och jag är inte ensam om att ha haft en tung säsong. Det finns många exempel på idrottare som haft det jobbigt och som presterat bra på till exempel OS.

Vad är din målsättning?

– Mitt mål är att simma snabbare nu än vad jag gjort med två ben innan (Lina amputerade höger underben 2017 reds.anm). Om jag simmar snabbare än med två ben kommer jag att vara supernöjd. Jag hoppas på final – men jag har inte träffat och mött mina tjejer på väldigt lång tid och vet inte vilka förutsättningar de har haft – så det är svårt att säga.

“För min del kan vi gärna åka snart, jag är taggad”

Vad ser du fram emot mest just nu?

– Att få komma till Tokyo och insupa den paralympiska andan. Det är en känsla som inte finns någon annanstans och det är den jag längtar till.

Hur ser de sista dagarna inför avresan ut?

– Jag tränar hemma i någon vecka till, sedan åker jag till Stockholm i några dagar. Just nu sitter jag i karantän och läser mycket böcker. För min del kan vi gärna åka snart, jag är taggad.

Lina Watz gör sin första tävlingsdag på Paralympics i Tokyo den 25 augusti.


Klicka här för att läsa mer om den svenska truppen.

Nyhetsarkiv