mars 5, 2022 - 12:02 e m

Lag Pettersson-Dahl utklassade Schweiz i premiären

Lag Pettersson-Dahl inledde Paralympics i Kina med storseger mot Schweiz i öppningsmatchen i rullstolscurlingens grundomgång. Sverige tog kommandot direkt och släppte sedan aldrig in Schweizarna när slutresultatet skrev sig 9-2 till Sverige.

Som regerande silvermedaljörer från VM har det svenska laget stora medaljförhoppningar under Paralympics i Peking. Något man gav bevis på varför när man krossade Schweiz i spelens första match under lördagen.

Schweiz hade fördel med sista sten i första omgången men det blev Sverige som snodde två poäng efter två missar av det Schweiziska laget och fint säkert spel från lag Pettersson-Dahl. Även i andra omgången snodde Sverige två poäng och gick upp i ledning med 4—0. Sverige hade minst sagt fått en smakstart på Paralympics.

Efter det gick Sverige som på räls. Med ytterst få missar i den tredje omgången kom Schweiz tillbaka rent spelmässigt, men precision hos lag Pettersson-Dahl satt och stämningen var bevisligen god i svensklägret. Efter en fin rensning hördes “den var för TV-fansen” från Mats-Ola Engborg efter att han knockade ut den Schweiziska sten som låg smått gömd bakom två svenska inne i boet. En sten från Moe som öppnade upp boet på nytt och la Sverige med bästa sten och utökad ledning 5—0.

Schweiz fick inte mycket att stämma och det var först i den fjärde omgången som man lyckades ta sin första poäng och reducera till 5—1. Det hjälpte dock föga mot ett Sverige som fortsatte visa storform i femte omgången där, med sista sten, kunde utöka avståndet till 8–1.

Inför den sjunde omgången hade Lag Petterson-Dahl utökat till 9–1 – och trots att Schweiz tog sin andra poäng i den sjätte omgången, fick man tacka för matchen.
Underläget med sju stenar, och inte fördel sista sten, gjorde beslutet enkelt för lag Kneubuehl. Det såg svårt ut att vända matchen med endast åttonde och sista omgången kvar.

Svensk seger var ett faktum efter en strålande insats där man aldrig släppte in Schweiz i matchen som slutade 9–2 till Sverige.

Imorgon blir det toppmöte mot värdnationen, regerande paralympiska- och världsmästarna Kina.
Följ matchen på SVT play, start klockan 02.35. 

Nyhetsarkiv