februari 23, 2022 - 7:06 f m

Kicki Ulander: “Klaffar allt kommer vi ta oss till final”

Kicki Ulander är den spelare i landslaget som varit aktiv inom rullstolscurling längst. Till sitt ­tredje Paralympics går ­40-åringen in med ett lugn och känslan att Sverige ska ha ­favoritskapet till medalj i ­Peking. 
– Jag känner mig trygg i situationen, lugn och bekväm med allting.

Sedan 2006 har Kicki Ulander spelat ­curling, men drömmen om ett paralympiskt spel väcktes först sex år senare, trots att mästerskapsdebuten kom redan efter ett halvår som curlingspelare. 

– Jag fick chansen att spela mitt första VM 2007. Det var dock inte för att jag var bra utan för att de ­behövde tjejer och vi var bara två tjejer i Norrland som spelade då. Sen var jag med på några VM och 2012/2013 kände jag att jag ska ta mig hela ­vägen till ­Paralympics. Till sist blev det Paralympics i Sotji. 

Sju VM och två ­Paralympics har det ­blivit, men inget  mästerskap där ­Sverige ­varit förhands­favorit. Det är man där­emot i år och för att ­bidra i spelet har Ulander slipat på att sätta sina tickar som etta för Sverige. 

– I och med att jag spelar etta får jag inte slå ut guarden ur spel innan det har gått fem ­stenar, i stället får jag sätta dem ur position. Det ska jag träna extra på. 

När spelen i Peking avgörs är det 20 år sedan Kicki Ulander var med om skoter­olyckan som ledde till att hon i dag är landslagsspelare i rullstolscurling.

Hon har redan ett brons och ett silver från VM men den ädlaste valören saknas och lagets etta ser med lugn och ro på uppgiften som väntar. 

– Vi måste se till att formtoppa just den veckan, så får vi se hur långt det räcker. Men det klart att vi siktar på medalj.

Känner du dig trygg i att gå in som favoriter till medalj?

– Det känns bra. Klaffar allting kommer vi att kunna ta oss till final igen. 

>>Läs mer om den svenska truppen till Paralympics i Peking<<

Nyhetsarkiv