augusti 15, 2019 - 12:40 e m

Tävlar i VM med stelopererad nacke

I våras hängde hela hennes idrottskarriär på en skör tråd. Nu, fem månader senare, är hon redo för VM.
– Ska visa att det är möjligt. 

Helene Ripa har så många gånger visat att det omöjliga är möjligt. Och när beskedet om att hon drabbats av diskbråck i nacken var hon återigen där – inför en “omöjlig” uppgift.

I november, på ett träningsläger, uppdagades skadan och trots vila och en stor dos rehab var operationen i mars ofrånkomlig.

– Diskbråck i nacken är inget man tänker att man kan idrotta med. Bara tanken på att det kunde bli operation gjorde mig så rädd, säger Ripa till SVT.

Efter ytterligare några månader med vila och rehab var hon tillbaka i kanoten.

– När jag satte mig i kanoten för första gången igen i juni hade jag ingen aning om hur min kropp skulle svara på träningen och om det skulle vara möjligt att fortsätta. Men det har fungerat bra. Bara det är helt fantastiskt. Min kropp kunde lika gärna ha sagt ”nej, nu är vi klara med det här”.

Nu väntar ett VM i Ungern där hon är regerande mästare. En regerande mästare som inte har något att förlora.

– Det är lite så jag fungerar. Det är alltid lättare att komma underifrån och prestera än att försvara. I det här fallet var det så att jag skulle försvara. Men nu är jag åter tillbaka i att jag, i alla fall för mig själv, ska visa att det är möjligt.

Det är inte bara medaljörerna som prisas under VM i Ungern. De sex bästa kanotisterna i varje klass tar sig till Paralympics 2020.

– Det är en kamp mot klockan, kroppen och knoppen. Okej, jag kanske inte kommer att komma topp sex på VM och ta en av platserna till Tokyo. Jag kanske inte ens kommer att komma till final. Men jag har en kropp som fungerar. Jag kommer kunna träna mer. På vilken nivå är osäkert att säga men jag har till maj på mig att göra allt som står i min makt för att kanske ta en av de sista fyra platserna till Paralympics då.

Program

Onsdag 21/8 – Försök
Torsdag 22/8 – Semifinal
Fredag 23/8 – Ev. Final

Mästerskapets officiella hemsida: www.szeged2019.com

Nyhetsarkiv