augusti 19, 2021 - 2:04 e m

”Känns som att jag är där jag vill vara”

Efter en tuff nackoperation 2019 känner Helene Ripa att kroppen börjar svara som den ska inför Paralympics i Tokyo.
– Det senaste halvåret tycker jag att kroppen har stått ut med min träning, så det känns jättebra, säger hon.

När den här intervjun genomförs befinner sig Helene Ripa fortfarande på svensk mark och ser fram emot att få komma i väg på sitt andra Paralympics som kanotist (hon har tidigare även varit med i simning i Barcelona 1992 och i längdskidåkning i Sochi 2014).
– Det känns som att man bara vill säga äntligen. Det har varit ett jättespeciellt år och en lång väntan. Nu vill jag bara iväg. Det ska bli jätteskönt att få möta sina konkurrenter i sammanhang man längtat efter i ett år nu.

Det var i mars 2019 som Helene stelopererade nacken på grund av diskbråck. Idrottskarriären hängde på en skör tråd men redan fem månader senare deltog hon i VM. Nu gör hon sig redo för ännu ett Paralympics.

Hur har uppladdningen gått och hur är formen?
– Jag har haft lite problem med kroppen efter min nackoperation men det senaste halvåret tycker jag att kroppen har stått ut med min träning, så det känns jättebra. Formen är på väg åt rätt håll och det känns som jag är där jag vill vara, så det är positivt.

Vad har du för målsättning?
– Det är klart man vill åka till Paralympics för att ta medalj. Samtidigt vill jag få ut den kapacitet jag har i kroppen. Jag vet hur bra jag är men kroppen har inte riktigt viljat möta mig där. Jag hoppas att knopp och kropp är med mig. Så om man pratar resultat går jag för medalj, sedan får man se hur långt det räcker den dagen.

Vad ser du fram emot mest just nu?
– Det är nog faktiskt att få komma iväg och landa på plats och få vara här och nu. Att få ut de sista förberedelserna, att allt flyter på bra, att komma på plats och att det är på riktigt.

Helene kliver in i tävlingarna på Paralympics i Tokyo den 2 september.


Läs mer om den svenska truppen.

Läs mer: Karriären kunde varit över – tävlar i VM med stelopererad nacke

Nyhetsarkiv