januari 14, 2019 - 11:06 e m

Jönsson redo för tävlingsdebut med Modin: “Det går så jävla fort”

I slutet på november blev det klart att Zebastian Modin gjort klart med Emil Jönsson som guide. Imorgon, tisdag, är det dags för tävlingsdebut under världscupen i Östersund.

Zebastian Modin och Emil Jönsson har precis avslutat sitt sista träningspass innan tävlingsdebuten under onsdagens världscuptävling i skidskytte i Östersund.

– Jag känner kaos i huvudet. Det är mycket som är ovant för mig i tävlingsmoment och det känns som att Zebben är lika mycket guide som jag för honom. Det är så många moment som vi gör för första gången, säger Emil Jönsson inför debuten.

Både Emil Jönsson och Zebastian Modin är väldigt ödmjuka inför tisdagens utmaning. Inte nog med att det är tävlingsdebut. Distansen är 7,5 kilometer skidskytte.

– Skidåkningen har vi full koll på. Det vi inte är vana vid är ju skidskyttet och straffrundor. Zebben får se till att det inte blir några, ler Jönsson.

Se hela intervjun här:

Zebastian Modin med flera Paralympiska medaljer på meritlistan vet om utmaningarna inför tisdagens lopp.

– Vi har sagt att det blir lite som det blir. Vi får räkna med att något kommer strula i och med att det är första gången. Det finns en acceptans om det inte blir helt perfekt den här gången. Han är väldigt lättlärd så vi kommer hinna slipa på vissa saker, säger Modin.

VM det stora målet

Tidigare under säsongen är det Vasaloppsvinnaren, Jerry Ahrlin, som agerat guide för Modin. Men från tisdag och fram över VM i Kanada mellan 15-24 februari är det Jönsson som ska bilda radarpar med Modin.

– Det är VM som är det stora i år så det är det vi laddar till. Därför är det väldigt bra att vi har dem här tävlingarna här som en träning och att komma in i tävlandet, säger den Paralympiske stjärnan.

Steget över till paraidrotten och jobbet som guide till en av världens bästa paraskidåkare har varit extremt inspirerande menar Jönsson.

– Det går så jävla fort. Att Zebben kan åka så fruktansvärt fort har överraskat mig ordentligt. Det är lätt att tänka att det går ganska lugnt och stilla när man ska hitta runt med någon som inte ser. Men det är ren elitåkning och jag är enormt imponerad av Zebben och de andra som kör.

– Jag är väldigt glad över att ha hoppat på den här satsningen och frågan är mer om man kommer räcka till. Men vi har en bra grund att stå på och det känns hoppfullt.

Klockan 19.05 kommer det stå en Paralympisk medaljör på startlinjen på Östersunds skidstadio, fem meter framör – en Olympisk sådan.

Se tävlingen live via www.winterparasport.com

Nyhetsarkiv