Emil Andersson, singel herrar klass 8, rITTF European Para Championship 2019 Helsingborg r190916 rFoto: KARL NILSSON

september 16, 2019 - 6:28 e m

Jagar plats till Paralympics – åt bäste vännen

Emil Andersson jagar guld i Helsingborg. Det skulle inte bara innebära en direktplats till Paralympics 2020 till honom själv utan även till bäste vännen Linus Karlsson. 

Emil Andersson står inför en mycket unik situation under EM i Helsingborg. Inte nog med att han själv är på jakt efter EM-guld och en direktplats till Paralympics 2020. Det skulle troligen även innebära en plats till bäste vännen och dubbelpartnern Linus Karlsson som varit långtidsskadad.

– Jag spelar för oss båda. Det är speciellt och det är klart att det finns där i bakhuvudet, säger Andersson.

Under Rio de Janeiro tog dubbelparet Andersson och Karlsson ett historiskt silver och ett år senare vann de VM-guld tillsammans. Det var då olyckan var framme. Linus Karlssons hälsena gick av och plötsligt var drömmen om ett paralympiskt guld långt borta. Karlsson har inte kunnat vara med under kvalperioden och kommer därför få väldigt svårt att ta sig till Tokyo och Paralympics på egen hand.

Emil Andersson och Linus Karlsson efter prisceremonin i Paralympics 2016 i Rio de Janeiro.

– Det har varit en lång väg för Linus och det är klart att det är extremt frustrerande att inte kunna vara med och behålla sin fina position på världsrankingen som ligger till grund för platserna i Paralympics, säger Emil Andersson.

Det finns dock en unik möjlighet. Och den heter Emil Andersson.

– Tar jag guld i Helsingborg och får en direktplats till Tokyo finns det stor chans att vi kommer få ett “wild card” till dubbelturneringen i Paralympics eftersom vi är regerande världsmästare. Vilket i sin tur skulle innebära att Linus även kommer få delta i singelturneringen, berättar Andersson.

Känner du någon press över det?
– När jag spelar bra flyter det bara på och då tänker jag inte alls på det. Men tankarna har dykt upp under året när man varit i svackor, säger Emil och fortsätter:

– Men just nu är jag i min bästa form någonsin rent fysiskt och det känns väldigt bra efter första dagen här i Helsingborg. Då känner jag ingen press över huvud taget. Tvärt om, det känns inspirerande att ha möjlighet att ge mig och Linus ännu en chans att få spela Paralympics tillsammans.

Foton från EM i Helsingborg
ITTF European Para Championship 20199 A Helsingborg

För liveresultat och spelschema: Klicka HÄR

Vill du läsa mer om EM i bordtennis besök Svenska Bordtennisförbundet 

Nyhetsarkiv