mars 16, 2021 - 9:42 f m

IPC ska förnya klassificeringssystemet

Under en treårsperiod ska den Internationella Paralympiska Kommittén granska och förnya klassificeringssystemet som togs fram 2015.

Klassificering är en av grundstenarna i paralympisk idrott. Den delar in idrottare i klasser och möjliggör en rättvis idrott där alla tävlar utifrån samma villkor. Klassificeringssystemet ska säkerställa att det är den idrottsliga förmågan som avgör vem som vinner.

Nödvändigt för utvecklingen

Det nuvarande klassificeringssystemet implementerades 2015 efter godkännande av IPC:s styrelse 2013. Att utveckla klassificeringssystemet var en av de viktigaste punkterna i IPC:s strategiska plan 2019-2022 och ses som nödvändigt för den paralympiska utvecklingen.

– I oktober 2019 sa jag att det skulle vara min första prioritet att förbättra klassificeringen de kommande två åren. Även om COVID-19-pandemin har varit en utmaning för den paralympiska rörelsen på många sätt, har vi hållit vårt löfte om att vi skulle inleda en konsultationsprocess fram till 2021. Denna granskning av IPC: s klassificeringskod 2015 kommer att vara grundlig och tillsammans med alla våra medlemmar så att vi tillsammans kan utveckla ett bättre system, säger IPC:s president Andrew Parsons.

Implementeras 2025 och 2026

Enligt tidsplanen ska den nya klassificeringssystemet godkännas i december 2023 men kommer implementeras först i januari 2025 för sommaridrotterna och i juli för vinteridrotterna.

Den förlängda tidsramen är beslutat utifrån tidigare erfarenheter med liknande processer samt att den paralympiska organisationen står inför två spel inom närmaste året, Tokyo i augusti-september 2021 och Peking i mars 2022.

Läs mer på www.paralympic.org

Nyhetsarkiv