oktober 14, 2020 - 10:33 f m

Innovativt träningsläger i coronatider

Med samtliga spelare i riskgrupp ställs det extremt höga krav. Med innovativa lösningar kunde landslaget i boccia leva upp till de kraven och ta ytterligare steg i sin utveckling.

Alla är i riskgrupp

I början av oktober träffades Boccialandslaget i Göteborg för sitt första landslagsläger sen början av pandemin med COVID-19 i februari. Alla landslagspelare ligger i riskgruppen för smittan vilket ställde väldigt höga krav på förberedelser och planering.

Dessutom är förbundskaptenen, Matthew Kendrick, bosatt i Storbritannien och kunde på grund av restriktioner inte delta fysiskt på plats. Men omständigheterna skulle inte stoppa landslaget från att träffas och fortsätta utvecklas som bocciaspelare.

Videosamtal

Med hjälp av videosamtal kunde Matthew vara med på plats och kommunicera med sina spelare samt assisterande förbundskapten, Daniel. De inplanerade diskussionerna kring mål och träningsplanering skedde över videosamtal.

Ines Lopes, sportchef, var på plats i Göteborg medan förbundskapten, Matthew Kendrick, instruerade från sitt hem i Storbritannien.

Ines Lopes, sportchef och truppansvarig inför Tokyo, fick möjlighet att närvara under det nytänkande träningslägret i Göteborg.

– Det var proffsigt förberett och de aktiva var väldigt glada att äntligen kunna träna tillsammans igen. Maria Bjurström (landslagsspelare) sa att det var inspirerande att få träningstips med nya övningar och få känna på tävlingspulsen igen tillsammans med sina lagkamrater. Alla kände sig trygga med de restriktionerna och informationen de hade fått innan så fokus låg endast på att få ut maximalt av energi med alla träningstimmar och diskussioner om mål och planering tillsammans på plats, berättar Ines.

Så smittsäkrades lägret

Under lägret fanns det tydliga instruktioner för att smittsäkra alla situationer. Här är några punkter som fanns med:

  • Fylla i hälsoenkät varje morgon
  • Krav på munskydd under alla träningstimmar
  • Krav på två meter vid möten och måltider
  • Visir på alla speldirektörer som måste sitta närmre än två meter
  • Handsprit ska användas minst en gång i timmen

En utmaning var när lagspel skulle tränas eftersom spelarna då behöver sitta bredvid varandra.

– När jag kom till hallen såg jag att Matt hade bett några kompisar i England att producera några roll-ups med genomskinlig plast som de rullade upp mellan varandra. Genialiskt! tyckte jag, säger sportchefen Ines Lopes. 

Siktar framåt

Nu är kursen återigen riktat och fokuserat mot nya utvecklings- och prestationsmål med främst Tokyo i sikte, men även för andra viktiga kommande tävlingar. Efter det här lägret finns det inget som kan stoppa dessa aktiva i riskgruppen från fler landslagsläger med ökad kontinuitet utifrån att de nu har skapat de bästa förutsättningar för att kunna ställa om sin satsning trots COVID-19.

Nyhetsarkiv