juni 9, 2021 - 3:07 e m

Ingen Svensk Tokyobiljett under världskvalet i Slovenien

Under helgen den 3­–5 juni spelade pingislandslaget världskvalet till Paralympics i Tokyo. Tävlingarna gick av stapeln i Slovenska Laško och det var tuffa förutsättningar, där endast vinnaren i varje klass belönades med biljett till sommarens Paralympics.

Sverige som reste med en ung trupp, där många av spelarna har siktet inställt på nästa Paralympics 2024 i Paris, Frankrike, kunde inte säkra en direktplats till Tokyo.

Bäst gick det för Linus Karlsson som var på jakt efter en plats till sitt fjärde Paralympics (2008,2012 och 2016). Karlsson tog sig hela vägen till final i klass 8, men väl där föll han mot fransosen Berthier och får därmed inte direktplatsen till Tokyo. Karlsson får nu istället hoppas på ett wildcard som delas ut i slutet på juni.

Utöver Linus, som redan nämnt tog sig till final, så besegrade Jonas Hansson, i klass 7, förstaseedade och hade 1-0 i set och sex setbollar till 2-0 mot slutsegraren i klassen. 

Michael Azulay tog även han vinst mot första seedade i klass 6, men fick se sig besegrad och åkte ut mot den slutgiltiga vinnaren.

David Olsson som var lägst rankad i klass 5 åkte ut på seträkning efter tre starka matcher i gruppspelet.

För damerna Emelie Endre, Smilla Sand och Anja Händén gick det något tyngre under helgen, men i slutet på turneringen hade de lite mer flyt. Smilla spelade till sig 2-0 i set och 9-7 i skilje mot tvåan i turneringen. Hade Smila tagit hem den matchen hade det gett en semifinalplats.

Med på plats i Slovenien var också Nicklas Westberg som innan Corona-uppehållet klassades om från klass 7 till klass 8. Ett beslut som Svenska Bordtennis Förbundet överklagade. Men vid omklassning i helgen står beslutet fast och framöver väntar spel i klass 8 för Nicklas. Därför deltog han inte under helgens tävlingar.

Redan kvalificerade och uttagna till Tokyo (bordtennis):

Anna-Carin Ahlquist, Ingela Lundbäck, Alexander Öhgren och Emil Andersson.

Nyhetsarkiv