oktober 6, 2019 - 4:43 e m

Inför EM: “kommer krävas topprestationer i alla matcher”

Den 9e till 13e oktober går Goalball-EM av stapeln i tyska Rostock.
För de svenska herrarna är detta sista chansen att kvalificera sig till kommande Paralympics i Tokyo.
En uppgift tuffare än någonsin.

I Sveriges grupp väntar regerande paralympiska mästarna Litauen, Turkiet som i somras tog silver i IBSA international qualifier, ett formstarkt Ukraina, och en måstematch mot Grekland:
– Den matchen vi måste vinna för att ta oss vidare till kvarten. Tar vi inte tre poäng mot Grekland, då blir vi inte kvar i A-EM helt enkelt, säger Fatmir Seremeti, som spelar sitt nionde raka EM.

Goalball-herrarna har en tuff utmaning framför sig nere i Tyskland, men de vet också vad som krävs och har ett tydligt mål.
– Det kommer krävas topprestationer i alla matcher om vi ska ha en chans, säger Fatmir Seremeti och fortsätter:
– Huvudfokus är att hålla oss kvar i A-EM. Att åka ner till B-EM vill vi undvika till varje pris.

Mycket står på spel: A-EM och Paralympics. Tuffa utmaningar som kan sätta hög press, men det är inget Fatmir känner någon större oro över.
– Det är en bra trupp med en härlig grupp killar som är med, och det ger en go känsla – inget negativt faktiskt. Vi har satt upp ett rimligt mål, och behöver inte känna en jättepress över att ta oss till Paralympics, utan vi håller huvudfokus på EM.

Att säkra en plats till Paralympics och Tokyo 2020 är något av en krångligare historia, det finns endast en plats kvar för ett lag från Europa.
– Tar vi oss till Paralympics är det något av en bragd, lite av ett mirakel att ta den åtråvärda platsen till Tokyo, menar Fatmir.

I Paralympics är det tio lag som gör upp om medaljerna, sex av platserna är redan fyllda, vilket gör att det finns fyra kvar. En för varje region – Europa, Afrika, Asien och panamerikanska.
För att säkra en plats till Tokyo behöver Sverige därför se till att inget annat lag än Tyskland eller Belgien, som redan kvalificerat sig, placerar sig bättre än Sverige i kommande EM.

Första matchen i EM spelas mot Ukraina den 9e oktober.
Spelschema och resultat hittar du här.

Sverige ställer upp med följande trupp:
#1 Fatmir Seremeti
#2 Ludvig Nilsson
#3
Stefan Gahne
#6 Piotr Lawniczak
#7 Mikael Åkerberg
#9 Olof Ryberg

Förbundskapten Florim Seremeti
Assisterande coach Arvid Ryberg
Fysioterapeut Fredrik Brännström

Nyhetsarkiv