januari 12, 2022 - 1:30 e m

Inför VM: “Om allt stämmer kan det bli medalj”

För första gången någonsin arrangeras ett gemensamt VM för paraatleter i alpint, längd, skidskytte och snowborad. Från 13e till 23e januari befinner sig det alpina paralandslaget samt paralandslaget i längdskidor och skidskytte i Lillehammer för att slåss om pallplatserna.
— Jag tror absolut att vi har möjlighet att ta medalj på VM, säger det alpina landslagets förbundskapten Henrik Bergqvist.

Det har samlats världscupssegrar och poäng i starten av säsongen både hos det alpina landslaget och för längd- och skidskyttelandslaget. Nu stundar nästa värdemätare när VM i Lillehammer går av stapeln.
— Eftersom så pass många idrotter är samlade är det lite samma läge som under ett Paralympics vilket blir väldigt nyttigt för våra åkare. Det blir lite av ett genrep med att testa rutiner, teknik och vår organisation på plats. Vi har satt bra rutiner under hösten och vintern och nu blir det bra att testa allt i skarpt läge under VM, säger Henrik Bergqvist, förbundskapten för det alpina landslaget.

I alpint kommer Sverige inledningsvis med två åkare efter att medaljkandidaten Ebba Årsjö testats positivt för corona och i bästa fall kan ansluta i slutet på VM. Men Aaron Lindström, förhandsuttagen till Paralympics, och Arvid Skoglund finns på plats i Norge.

Under världscuppremiären i St Moritz stod Lindström för en stark öppning när han placerade sig topp tio i tre av fyra race.
— Aaron har visat på att han kan vara snabb när det väl sitter, så klaffar allt rätt så kan vi få med oss förhoppningsvis någon medalj.

För Arvid Skoglund finns det lite revansch att ta ut efter säsongspremiären i St Moritz som kom med en del urkörningar, där VM även blir viktig i jakten på en plats till spelen i Peking.
— Han har inte tävlat så mycket förut, så för honom blir det jätteviktigt att vara på en tävling med större magnitud. Det blir helt nytt för honom och det blir ett jättebra genrep för hans del att värma upp med ett VM, känna pressen och ta med sig det som gått bra till Kina sen – om han tar sig dit då, avslutar Bergqvist när han går igenom sin trupp.

Fredrik Uusitalo: “Spännande att se var alla står”

Även i längd- och skidskyttelandslaget har säsongsstarten bjudit på fina resultat. Tre pallplaceringar i världscupen från Zebastian Modin, två i längd och en i skidskytte, och topp 10-placering från Arnt-Christian Furuberg. Men trots positiva resultat finns en del frågetecken inför VM för förbundskapten Fredrik Uusitalo.
— Det som ligger lite på lur i VM är att det var så länge sedan alla tävlade mot varandra, alla var ju inte på plats under världscupen i Kanada så det känns som att det här är en arena där alla kommer att mötas för första gången på länge och jag tror många är spända på att se var alla står, konstaterar förbundskapten Fredrik Uusitalo.

Under veckan som ledde upp till VM kom beskedet att stora medaljkandidaten Zebastian Modin testats positiv för Covid-19 och med det troligtvis missar mästerskapet.

— Zebastian är vår mest etablerade åkare och han har visat det flera gånger förut. Han har visat det på världscupen, på mästerskap och han har redan i år visat att han kunnat hålla en hög nivå med tanke på världscuptävlingarna han gjorde i Kanada. Så om allt skulle fallit väl ut så hade han varit en aspirant på höga placeringar, säger Uusitalo.

Med Modin borta är det endast Arnt-Christian Furuberg som blir Sveriges representant under VM i Lillehammer och även där finns några småbekymmer under uppladdningen. Men förbundskapten Uusitalo hoppas på att formbeskedet som kom under säsongsinledningen i världscuppremiären håller i sig för Furuberg.

— Arnt har slitit med sin rygg lite under juluppehållet, sen vore det såklart jättekul att fortsätta se den utvecklingen han visade i Kanada – att han tar kliv i rätt riktigt, det vore såklart det mest önskvärda. Vi vet att vi fått med oss några bra och sköna kvitton i inledningen av säsongen och det är inte allt för lång tid sedan. I stort känns det som att vi är på rätt väg, men just inför det som komma skall så finns det en del osäkerheter som gör att omöjligt att veta vart exakt det kommer landa.

Livestream från tävlingarna kommer finnas på World Para Snow Sports facebook och Youtube.

Officiella hemsidan för tävlingarna hittar du här

Nyhetsarkiv