november 24, 2021 - 8:00 f m

Inför sista chansen till Paralympics: “Har allt att vinna”

En tuff uppgift väntar Paraishockeylandslaget när man i veckan går in i kvalet och sista chansen till en plats i vinterspelen i Peking när sex nationer gör upp om två platser.
— Det kommer bli fruktansvärt jämt i det här kvalet och det är väl dagsformen som kommer avgöra vem som kommer gå vidare, säger assisterande förbundskapten Daniel Tjärnqvist inför uppgiften som väntar.

Paraishockey har funnit med under vinter Paralympics sedan 1994 och sedan dess har Sverige aldrig missat att kvalificera sig. Under veckan går truppen in i vad som är sista chansen att kvala in till Peking.

— Jag tror att det kommer bli väldigt tufft såklart. Det känns lite som att alla kan slå alla men magkänslan säger att vi kommer vara däruppe och slåss om platserna till Paralympics. Vi har bevisat förut att vi är bäst när det gäller och jag är säker på att vi kan vara det nu också, säger Sveriges back Peter Nilsson.

Senast man bevisade “bäst när det gäller” var under B-VM för mindre än en månad sedan. Då stod kvalet på spel och Sverige knep tredjeplatsen och blev sista lag att ta sig dit.
När kvalet nu är här är förutsättningarna klara, det gäller att komma etta eller tvåa. Något som gör att varje match kan bli avgörande i slut ändan och Nilsson går in i turneringen i Tyskland med tro på laget.

— Min känsla är att vi har allt att vinna. Vi kommer från B-poolen och har en bra känsla i laget efter vad vi åstadkom i Östersund för några månader sedan. Om vi håller oss till vår spelidé tror jag till 100 procent att laget Sverige kommer ta oss vidare till Paralympics.

Läs mer om hur Sverige tog sig till kvalet här.

Sex nationer, två platser

Tyskland, Italien, Japan, Norge, Slovakien och Sverige är länderna som gör upp om de två platserna till Peking i mars. Av dessa lag har varken Sverige eller våra grannar Norge någonsin missat ett spel sedan paraishockeyns inträde i Lillehammar -94, nu riskerar båda nationerna att bryta sviten. En faktor som sätter extra press, men inte ligger i fokus hos den svenska truppen.

— Vi vet ju att vi aldrig missat ett tidigare, samtidigt har det gått ganska mycket framåt i många andra länder så jag tror väl att alla lagen som är här är väldigt jämna, så det ligger väldigt mycket press hos alla. Sen att vi inte har missat ett kval, absolut det finns ju också men jag tror vi siktar mer på att gå till ett Paralympics och fokuserar på det istället.

Norge har som nämnt samma svit att bära vidare som Sverige. De är dessutom, tillsammans med USA och Kanada flest medaljer när det kommer till Paralympics och paraishockey. Sverige ligger tätt bakom med sina tre. Och just grannationen ser Nilsson fram emot att bryta sviten för.

— Jag får gåshud över tanken att slå ut Norge, det finns en stor rivalitet mellan oss sedan många år tillbaka. Jag är tokladdad!

För Japan kan det bli första spelen sedan 2010, för Slovakien första någonsin medans hemmanationen i kvalturneringen, Tyskland, kan kvalificera sig för första gången sedan 2015.

Både japanerna och tyskarna har assisterande förbundskapten Tjärnqvist och huvudcoach Timo Lahtinen koll på, så även spelarna. De möttes under B-VM (för-kvalet) i Östersund för endast några veckor sedan. Men det är andra förutsättningar nu: Fem matcher på sex dagar och en tunn trupp i svensklägret kräver smart matchning av de båda förbundskaptenerna.

— Det är ju så att vi måste försöka få spelarna att vara så fräscha som möjligt hela tiden. Samtidigt är det ju en rak serie där alla matcher är viktiga direkt från början. Japan och Tyskland är ju de enda vi har mött i viktiga matcher innan, sen Norge i träningsmatcher. Men det kommer bli fruktansvärt jämt i det här kvalet och det är väl dagsformen som kommer avgöra vem som kommer gå vidare, konstaterar assisterande förbundskapten Tjärnström.

Vad krävs av Sverige?

— Vi måste spela ett jättejätte bra försvarsspel och vänta lite grann på våra chanser och sedan försöka ta chanserna när de kommer. Vi har inte jättemycket spelare utan vi får försöka spela ett bra försvarsspel och därifrån se när lägena finns för att gå till attack, då får vi ta dom och så får vi sätta chanserna som vi har. 

Nyhetsarkiv