oktober 5, 2021 - 10:54 f m

Idrotten från antiken som tar Maria runt världen

Maria Bjurström, 27 år, är en av Sveriges bästa bocciaspelare och har precis kommit hem från Paralympics i Tokyo.
– Jag hittade sporten på en stor rekryteringstävling i Göteborg. Det var kärlek vid första ögonkastet, säger Maria.

Boccia har i dag tusentals spelare världen över och härstammar från antikens Italien. Ordet boccia  översätts till ”klot” på svenska, men den har under en period gått under namnet Petanca.

På alla nivåer världen över, från små lokala tävlingar till stora världsmästerskap, kan boccia spelas  av personer med olika former av funktionsnedsättningar. Det är en av de stora parasporterna och har hundratals spelare på internationell nivå. Boccia arrangerade sitt första världsmästerskap 1951 i Genua, Italien, och blev senare en officiell sport under Paralympics 1984.

Boccia kan spelas av personer med olika funktionsnedsättningar. Från förhindrad rörlighet då man kan få kasta bollen med händer eller fötter, till spelare med cerebral pares som kan använda assistent och en justerbar ramp som hjälpmedel. Då stöter man bollen från rampen med hjälp av en pinne som man kan ha i handen, munnen eller fäst på huvudet.

För att skapa så rättvisa förutsättningar som möjligt finns det fyra olika klassifikationer som spelarna är indelade i, utifrån vilken funktionsnedsättning man har och hur mycket assistans som behövs.

Två paralympiska spel i bagaget

Maria Bjurström, från Mjölby, introducerades först till boccia på Göteborg Open 2004 och satsningen på elitnivå startade när hon gick ut gymnasiet 2012. Hon har deltagit i två Paralympics – Rio de Janeiro 2016 och Tokyo 2020 (som arrangerades år 2021). Målet är inställt på Paris 2024 men konkurrensen är hård.

– Boccia är en strategisk sport så man behöver vara snabbtänkt och ta snabba beslut för man spelar på tid. Man behöver också ha bra tålamod, säger hon.

Samspelet mellan assistenten och spelaren är viktigt om man ska kunna spela på hög nivå. Maria har sin mamma, Anki, som assistent. Hon hjälper till att ställa in rampen i rätt riktning och höjd samt ladda bollar.

– Om man vill börja spela Boccia så kan man kontakta en parasportförening i närheten där man bor, säger Maria.

>> Hitta din förening via www.para-me.se

Det finns tre olika färgade klot i boccia: Vitt, blått och rött. De blå och röda är spelarklot och varje spelare har sex klot var. Bollarna har olika hårdhet och därför också olika egenskaper, de kan därför märkas med symboler eller siffror för att man ska se skillnad.

Spelplanen är rektangulär (12,5 x 6 meter) och spelas från ena kortsidan där spelarna står på rad.

Boccia påminner mycket om boule och curling i hur det spelas. Det handlar om att komma så nära den vita bollen som möjligt med så många klot som möjligt. Det är kloten närmast den vita bollen utav samma färg som räknas och det är max 6 poäng per omgång som kan delas ut. Kloten kastas i ordningen att den som är längst ifrån den vita bollen fortsätter att kasta till dess att man antingen har stött bort den andres boll, lagt sig närmare eller har slut på bollar. Då är det nästa spelares tur.

En singelmatch spelas i fyra omgångar, en dubbelmatch i sex.

– Det bästa med boccia är att även om man har en grav funktionsnedsättning kan man bli duktig i en sport och får resa världen över och tävla på stora mästerskap, säger Maria Bjurström.

Internationella Klassifikationer:

•    BC1 – Spelare i denna klass kan kasta bollen med handen eller foten. De får ha med en assistent som får stanna utanför spelrutan som kan justera eller stabilisera spelarstolen och ge bollen om det behövs.

•    BC2 – Spelare i denna klass kastar bollen med handen och är inte tillåten assistans.

•    BC3 – Spelare i denna klass har grav funktionsnedsättning. De har inte grepp eller släppförmåga fast de kan ha rörelse i armarna, de kan också ha otillräcklig rörelse för att göra det möjligt att kasta en boll in på banan. De kan få använda redskap som en ramp för att skicka bollen. de kan också tävla med en assistent, denne måste då ha ryggen mot planen och inte kolla på spelet.•    BC4 –Spelare i den här klassen har svår rörelsefunktion i alla fyra lemmar samt dålig bålkontroll. Man har tillräcklig fingerfärdighet för att kasta bollen på planen. De får inte ha assistans.

Nyhetsarkiv