januari 24, 2022 - 7:31 e m

Historiskt VM sammanfattas: “Succé”

Det skrevs idrottshistoria, både för svensk del och för paraidrotten, när världsmästerskapen i paraalpint, längdskidor, skidskytte och snowboard första gången någonsin avgjordes på samma ort under samma period.
Det blev verkligen en succe, det tycker jag, säger Henrik Bergqvist, förbundskapten för svenska alpinaparalandslaget efter VM i Lillehammer.

Utövare från 45 nationer samlades i norska Lillehammer och Hafjell för att göra upp i ett historiskt mästerskap mellan 13 och 23 januari.
För svensk del började allt med beskeden att två stora medaljkandidater, Ebba Årsjö (alpint) och Zebastian Modin (längd och skidskytte) testats positivt för Covid-19 veckan innan, och skulle missa hela eller delar av VM. Ändå kan Sverige nu summera tävlingarna med två guld, flera personbästa efter ett mästerskap som blandade och gav, där de största framgångarna kom utför.
— Det blev verkligen en succé, det tycker jag. Summa summarum var det jättebra, både för Aaron och Arvids del i fartdiciplinerna, säger alpina förbundskaptenen Henrik Bergqvist.

Det var just fartdisciplinerna som öppnade mästerskapet för de alpina åkarna. Först ut var störtloppet och VM-debut för 18-åriga Arvid Skoglund som stod för en stabil åkning och med tiden 1:18.77 blev det en 18:e plats. För Aaron Lindström startade mästerskapet med en rejäl lufttur som resulterade i en uråkning.

Men Aaron Lindström kom sanbbt tillbaka i Super-G med formbesked som hette duga. 21-åringen slog till med sitt bästa fartåk i karriären och kom in som fyra. 2,79 sekunder bakom ledande Markus Salcher, med elva åkare kvar att köra. Ingen kunde matcha Aarons tid som därmed kvitterade in sin bästa placering i fart någonsin. 

—Vi har inte kört så mycket fart på träning så det var en överraskning att det gick att knyta ihop säcken såpass bra som det gjorde. Jag tror inte han själv har hunnit landa i att det blev en såpass bra prestation, för det va inte förväntat, säger Bergqvist som i storslalomen fick se båda sina åkare ta sig ner i båda åken, innan det var dags för slalom.

— För Arvids del var det jättekul att se, taktiken var att försöka åka tekniskt och inte kolla placering eller tid så mycket. Det gick ju jättebra, han gjorde personbästa i ranking under slalomen och han var inte så långt efter utan visade att här finns potential och han är på rätt väg.

Två historiska guld

Efter att ha missat inledningen på VM var Ebba Årsjö frisk och på plats i Lillehammer i tid för teknikgrenarna. Då blev det inte starten på världsmästerskapet som Årsjö längtat efter när hennes VM-premiär slutade i en urkörning
— Det blev som en liten blackout i storslalomen. Det är sånt som händer och Ebba tog det väl hårt där och då, men efter ett tag var det fokus på nästa och inse att det var jättefin åkning fram till det, börjar Bergqvist när han ska summera Ebba Årsjös VM och fortsätter.
 — Att kunna ladda om till slalomen och visa att man hör hemma i toppen är starkt.

Ett bevis att Ebba Årsjö hör hemma i världstoppen blev det minst sagt. Ohotad om segern tog svenskan guld i slalomen, med över fyra sekunder ner till tvåan. Karriärens första mästerskapsmedalj och Sveriges första VM-guld sedan 2004.
— Det klaffade liksom med taktiken inför, med hur mycket gas som skulle ges i olika partier och sånt. Åket var liksom helt enligt skolboken.

På VM:s sista dag bevisade 21-åriga Ebba Årsjö återigen att hon är ett namn att räkna med när hon tog sitt andra guld på två dagar.
För första gången i ett alpint para-VM fanns pararellslalom med på schemat och efter nio åk var Årsjö återigen överst på pallen.
— Det var väldigt kul att få besked att hon orkar och kunde vara taktiskt smart. Det är viktigt även sen under Paralympics när det är många tävlingar i rad, avslutar förbundskapten Henrik Bergqvist.

Furuberg efter VM: “Där jag vill vara”

I längdspåren var Arnt-Christian Furuberg ensam svensk och fick under VM:s första dag kämpa i sol, plusgrader och mjuk snö under herrarnas 10km, sittande. När mållinjen korsades på tiden 37:35.6 blev det tillslut en 17:e plats för svensken.

I andra loppet väntade långdistans för Furuberg där 34-åringen körde in sig på en 16:e plats, karriärens bästa placering på ett långdistanslopp. Furuberg avslutade sitt andra VM med favoritdisciplinen sprint och med elfte bästa tid i kvalet väntade semifinalerna. Där blev Furuberg sexa i sitt heat och missade finalen.
— Överlag tycker jag att mästerskapet har varit bra. Jag ligger ungefär där jag vill vara och trots att jag inte har haft någon kanondag är jag ändå där och nosar. Dessutom vill jag rikta en stor eloge till svenska teamet som var på plats, jag har haft väldigt bra stöttning.

Efter sitt andra världsmästerskap hyllar 34-åringen de historiska tävlingarna i Lillehammer.
—– Jag måste också lyfta arrangemanget, allt har varit otroligt proffsigt med allt från TV-bolag till funktionärer till boendet. Det är dessutom första gången det delas ut prispengar vilket är ett stort steg framåt, riktigt kul.

Nu väntar världscup på hemmaplan i Östersund och Åre för de svenska landslagen.
— Inför världscupen i Östersund hoppas jag att veckan i Norge gör att formen blir ännu bättre. Fredagens sprint är jag väldigt taggad på, det är en bana som passar mig bra och det ska bli kul att få köra hemma i Sverige igen.

Nyhetsarkiv